Суђење Шешељу већ је пет пута дуже од мегапроцеса у Палерму

 КОМИТЕТ ЗА ОДБРАНУ ШЕШЕЉА ОЦЕНИО ДА ЈЕ ПОСТУПАК ПРОТИВ ЊЕГА МОРАО ДА БУДЕ ЗАВРШЕН ЈОШ 2008.

  • Ако на суђењу Војиславу Шешељу нема места примени доктрине злоупотребе поступка, онда ту доктрину треба забранити! Онда никоме није јасно шта значи право на фер суђење у разумном року – оценио Зоран Красић   

        КОМИТЕТ за одбрану Војислава Шешеља оценио је да је процес лидеру радикала у Хагу "суштински завршен" 2008. године, јер је већ тада било саслушано свих 62 сведока.

       "Онда је судско веће искористило 2009. годину да крене са непостојећим поступцима за непоштовање суда - те године је саслушано девет сведока, и још девет 2010. године, и од јуна те године се ништа не ради у главном предмету", оценио је у име Комиета Зоран Красић.

        ФАКТИ доносе изводе из онога што је Красић потом говорио:

        «Судско Веће се прави да је у саставу „француских собарица“, да није обавештено. Због јавности ћу објаснити о чему је реч. Војислав Шешељ је почетком новембра 2007. поднео захтев којим је тражио да се обустави поступак применом доктрине злоупотребе поступка. Зашто ? Јер је прекршено толико његових појединачних права из контекста права на фер и правично суђење, да би суђење било очигледна неправда и да сваки разумни просудитељ о чињеницама не би могао да види у чему се огледа разлика између тужилаштва (које је очигледно са Секретаријатом кршило људска и процесна права Војислава Шешеља у претпретресној фази) са радом и понашањем судског већа, уколико се то на неки начин не жигоше.

     «Зар вам овај одговор и одлука не личе на оно када је Република Србија тражила од УН одговор на једно питање поводом самопроглашене независности тзв. Косова, а Међународни суд правде дао одговор на потпуно друго питање, које није ни постављено.»

        Само да подсетим да је судија Антонети издвојио мишљење и дао конкретне примери зашто сматра да је суђење Шешељу неправично. Рекао је да је мегапроцес у Палерму, где је више од 350 људи било оптужено, завршен за годину и по дана пресудом где је осуђено више од 250 људи. Сам број оптужених и осуђених, и количина доказа који су морали да буду изведени пред судским већем указују да је тај предмет далеко сложенији и компликованији и захтевнији од поступка против Шешеља где је један оптужен и 82 сведока.  

        Не могу они да одговоре на та питања која је Војислав Шешељ отворио захтевом, него мењају питање да би дали овакав одговор: „Не постоји унапред одређен рок после којег би се поступак сматрао неправичним због непотребног одлагања“. Па, Војислав Шешељ њих то није ни питао у свом захтеву. Зар вам овај одговор и одлука не личе на оно када је Република Србија тражила од УН одговор на једно питање поводом самопроглашене независности тзв. Косова, а Међународни суд правде дао одговор на потпуно друго питање, које није ни постављено. Знамо да нигде не постоји рок у коме мора да се обави која фаза поступка у неком суђењу. И Шешељ зна да су критеријуми за утврђивање разумног рока и сложеност предмета, број сведока, предочени докази, понашање страна, тежина оптужби. Све то знамо.

        Ово што је Викиликс објавио у депешама такође се уклапа у примену доктрине злоупотребе поступка. На бази објављених  депеша, можемо да са пуно права тврдимо да  у оних 1235 депеша које се тичу рада Хашког трибунла мора да постоји нека депеша која показује каква је веза између судија и појединих западних амбасада или влада западних држава.

     «Томислав Николић је постао Јанез Николић. Мада, можете да кажете и да је то Томислав Зукорлић. Вероватно га је онај стиропор озрачио, пошто се представља као да је представник српског народа, па је разговарао са представником другог народа. Наравно, до пре три године је то било незамисливо, док смо то држали под контролом. Али, видите, чим се радикал ослободи,он постане канцероген. То је опасност слободних радикала.»

        Шешељ 1.12.2006. штрајкује глађу, а они кажу да морају да ураде све да он не буде председник Србије.  Имамо и оне друге депеше о томе како су правили ову издајничку странку, како је то Тадић осмислио, а Мики Ракић био извођач радова. Зашто? Да би се смањила српска национална свест и да би се на све начине спречило да на челу Србије буду људи који ће да воде рачуна, пре свега, о интересима овог народа и државе. А да се омогући да пета колона вршља и ради ово што ради већ 11 година. То свакако треба тумачити и у контексту Косова и Метохије.

       Видите и сами какве све небулозне изјаве се дају. Томислав Николић је постао Јанез Николић. Мада, можете да кажете и да је то Томислав Зукорлић. Вероватно га је онај стиропор озрачио, пошто се представља као да је представник српског народа, па је разговарао са представником другог народа. Наравно, до пре три године је то било незамисливо, док смо то држали под контролом. Али, видите, чим се радикал ослободи,он постане канцероген. То је опасност слободних радикала. То нас учи историја двадесетог века.

       Све у свему, ако на овом примеру и на суђењу Војиславу Шешељу нема места примени доктрине злоупотребе поступка, онда ту доктрину треба забранити! Онда никоме није јасно шта значи разуман рок!»   

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари