Шешељ: Држава нема права да фриленсерима наплати порез пет година уназад

„ПО УСТАВУ И ЗАКОНИМА НИЈЕ МОГУЋЕ НАПАТИТИ ЗАСТАРЕЛА КОМУНАЛНА ПОТРАЖИВАЊА“

* Упозорио: Закон о опорезивању фриленсера ступио је на снагу у јануару, па је немогуће опорезивати оно што је било пре пет година. Може се наплатити само од јануара ове године"

       ПРЕДСЕДНИК Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да је немогуће наплатити застарела комунална дуговања грађанима, јер је "по Уставу и правном поретку Србије то немогуће".

       Медији су прошле недеље објавили да ће судови проследити јавним извршитељима близу милион предмета који се односе на дуговања грађана за комуналне услуге и тада је најављено да су то предмети који су стари између 15 и 20 година.

       Шешељ је на конференцији за новинаре казао да је Закон о облигационим односима прописао рокове застаревања, те да она некада могу да буду годину дана или три године, али да "апсолутна застарелост" наступа после 10 година и онда се комунална дуговања не могу наплатити.

       "Институција застарелости је уведена ради правне сигурности грађана, јер су грађани много важнији од државних органа", рекао је Шешељ и додао да би непоштовање тог Закона показало "слом правног система и хајку против народа".

       Он је казао да држава треба да стане на страну грађана, "а не неажурне администрације".

       СРС сматра да грађане треба информисати да не би платили "застарелу обавезу, јер онда нема начина да им се уплаћени новац врати".

       Такође је казао да држава законски нема права ни фриленсерима да наплати порез "пет година уназад".

       Према његовим речима, Закон о опорезивању фриленсера ступио је на снагу у јануару, па је немогуће опорезивати оно што је било пре пет година.

       "Може се наплатити само од јануара ове године", рекао је Шешељ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари