Селаковић Бриселу и Берлину: Вучић не помаже Ђукановићу да дестабилизује Црну Гору

ЦИЉ ЕВРОПОСЛАНИЦЕ ВИОЛЕ ФОН КРАМОН ЈЕ ДА КЛЕВЕЋЕ ВУЧИЋА И КОЧИ РАЗВОЈ СРБИЈЕ

(Фото: Reuters)

* „Не могу кривци да буду и они који гуше верске слободе, међу којима Фон Крамонова помиње Мила Ђукановића, и они који се доследно на демократски начин боре за поштовање верских и других слобода српског народа, како у Србији, тако и у Црној Гори. Србија има легитимно право да политичким средствима брани интересе српског народа и у Црној Гори и у било којој другој држави у којој Срби у већем броју живе

______________________________________________________

       МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је злонамерним и тенденциозним покушаје појединих европосланика да одговорност за насилне екстремистичке протесте приликом устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу поделе између организатора тих протеста и Србије.

       Коментаришући изјаву европосланика Виоле фон Крамон да црногорски председник Мило Ђукановић заједно са председником Србије Александром Вучићем дестабилизује Црну Гору и да Вучић инструментализује Српску православну цркву, Селаковић је у саопштењу истакао да је Србија досљедна у немешању у унутрашње ствари Црне Горе.

Никола Селаковић

       Он је истакао да Фон Крамонова не схвата да нико не може да “користи” или “инструментализује СПЦ за своје политичке циљеве”, јер је она старија од свих других српских и велике већине европских институција, те додао да тврдње овог европосланика само показују да она не уме или не жели да схвати ни Србију, ни Балкан, па ни саму Европу.

       Наводећи да је Фон Крамонова покушала да подели одговорност за покушај онемогућавања устоличења митрополита Јоаникија између организатора и инспиратора насилних екстремистичких протеста, који су у врху црногорске власти, и Србије, Селаковић наводи да је њен програмски циљ да клевеће Вучића и кочи развој Србије, представљајући је у неистинитом и погрешном светлу.

       Селаковић, који је и члан Председништва владајуће СНС у Србији, истакао је да се Фон Крамонова “одважила да Београд стави у контекст покушаја гушења демократских слобода српског народа и православних верника у Црној Гори”.

Виола фон Крамон

       Он је навео да не могу кривци да буду и они који гуше верске слободе, међу којима Фон Крамонова помиње Мила Ђукановића, и они који се досЈедно на демократски начин боре за поштовање верских и других слобода српског народа, како у Србији, тако и у Црној Гори.

       - Србија има легитимно право да политичким средствима брани интересе српског народа и у Црној Гори и у било којој другој држави у којој Срби у већем броју живе, и то, не само да није у супротности са европским вредностима и стандардима, већ је управо у складу са њима, и зато ћемо то наставити да чинимо - поручио је Селаковић.

       У писаној изјави посланик Европског парламента Виола Фон Крамон је оценила да је устоличење митрополита СПЦ у цетињском манастиру показало да ретроградне снаге и даље користе сваку прилику за дестабилизацију Црне Горе.

       Она је навела да се, усклађени у свом циљу да сруше прогресивне, про-ЕУ и про-НАТО снаге у црногорској влади, Мило Ђукановић и његови сателити из ДПС-а боре да спријече будуће кривичне истраге изазивањем међунационалних тензија, а да их снажно подржава њихов, како је навела, бивши партнер Александар Вучић, који и даље користи СПЦ за своје политичке циљеве у Црној Гори.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари