Рикер као да је читао захтеве „Преокрета“!

ИЗЈАВА ЗАМЕНИКА ПОМОЋНИКА

ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД ЗА ЕВРОПУ И ЕВРОАЗИЈУ

  • Већ дуже време позивамо на решавање проблема службеника српског министарства унутрашњих послова, који раде на Косову и који су активно подржали акцију подизања барикада. Затим, паралелне институције власти, које такође финансира Београд, биле су те које су омогућиле подизање барикада
  • Српска полиција је већ дуго присутна на Косову што се коси са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, навео је Рикер и додао да су то ствари у којима Београд може да предузме мере

        ВАШИНГТОН, (ФоНет) - Заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер поздравио је апел председника Србије Бориса Тадића у циљу смиривања напетости на северу Косова, али је додао да он треба да буде пропраћен конкретним мерама.

        На брифингу у Вашингтону Рикер је рекао да је употреба силе против Кфора потпуно неприхватљива и да САД осуђују нападе на војнике ове мисије, пренео је Глас Америке.

        „Ми, као и остали партнери Кфора, поздрављамо изјаву коју је председник Тадић дао 29. новембра, у којој је позвао на уклањање барикада. Ми већ месецима тражимо од српских званичника да буду експлицитни у томе“, истакао је Рикер.

        Он је подсетио да је и Северноатлантски савет саопштио да би та изјава требало да буде пропраћена конкретном акцијом.

        На питање до које мере Сједињене Државе сматрају Београд одговорним за најновије сукобе на северу Косова, Рикер је одговорио:

        „Већ дуже време позивамо на решавање проблема службеника српског министарства унутрашњих послова, који раде на Косову и који су активно подржали акцију подизања барикада. Затим, паралелне институције власти, које такође финансира Београд, биле су те које су омогућиле подизање барикада.“

        Српска полиција је већ дуго присутна на Косову што се коси са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, навео је Рикер и додао да су то ствари у којима Београд може да предузме мере.

        Упитан да ли је кандидатура чланства Србије у Европској унији везана за акције на које позивају Вашингтон и Брисел, Рикер је рекао да су „Европска комисија, Европски савет, као и поједине чланице уније јасно предочили да Београд мора да предузме додатне акције, укључујући активно ангажовање у дијалогу као и спровођење споразума, који су до сада постигнути“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари