Путин: Где су српски полицајци и граничари који по резолуцији 1244 треба да буду на Косову?

ДО КРАЈА 2019.  СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ СРБИЈЕ СА ЕВРОАЗИЈСКОМ ЕКОНОМСКОМ УНИЈОМ

* ВУЧИЋ: Упознао сам председника Путина са свим што се дешава у вези са КиМ, са противправним таксама и оснивањем тзв. Војске Косова, супротно Резолуцији 1244. Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина

* ПУТИН: Москва дели забринутост српског руководства у вези Косова, јер кораци које је предузела Приштина у последње време могу довести до дестабилизације Балкана. Руски став је познат - неопходно је узајамно прихватљиво решење на основу Резолуције УН 1244

* ПУТИН: „ЕУ је посредник у преговорима, али мало тога постиже... Још није формирана Заједница српских општина. Резолуцијом 1244 предвиђено је да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова. Где су они?  Нека раније доношена решења као да су имала за циљ да поделе српски народ. Треба да убедимо наше партнере да ако желимо мир на Балкану морамо да нађемо компромис и да га одржимо”

* Очекује се повећање количине гаса који стиже у Србију са 3 на 3,5 милијарди кубних метара гаса, као и значајне инвестиције у НИС и повећање капацитета гасног складишта Банатски двор

_________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је руском председнику Владимиру Путину пренео да је Србија увек била спремна за разговоре и компромисе, али да никада не може и неће да пристаје на понижење.

         „Плашим се да неки људи нису спремни на компромисе. Ми ћемо и даље истрајавати на томе и тражити их, али понављам, и то сам рекао Путину, никоме нећемо дозволити да унизи Србију”, поручио је Вучић.

         Он је на заједничкој прес конференцији са председником Русије истакао да су по свим питањима постигли висок степен сагласности,

         Захвалио се на подршци Русије на очувању интегритета и независности Србије и истакао да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима.

         Вучић је пренео новинарима да је руског колегу упознао са свим што се дешава у вези са КиМ, о противправним таксама које су увеле албанске власти у Приштини, као и о оснивању тзв. Војске Косова, супротно Резолуцији 1244.

         „Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина”, подвукао је Вучић.

         Навео је да му је била изузетна част што је имао прилику да угости председника Русије, за којег је рекао да је искрени, доказани пријатељ Србије и народа.

         Нагласио је да је задовољан напретком сарадње у свим областима и приметио да никада нисмо потписали толико споразума, преноси Танјуг.

         Русија забринута због потеза Приштине

         Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је данас да Москва дели забринутост српског руководства у вези Косова, јер кораци које је предузела Приштина у последње време могу довести до дестабилизације Балкана.

         „Руски став је познат и слажемо се да је неопходно узајамно прихватљиво решење на основу Резолуције УН 1244, казао је Путин на конференцији за штампу након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

         Он је изразио жаљење што су приштинске власти у протекло време предузеле провокативне кораке.

         С тим у вези је оценио да је одлука о трансформацији КБС у војску кршење Резолуције 1244, која је допушта било какво формирање војске, осим присуства војног контингента УН, преноси Танјуг.       

         Нагласио је да је Русија, исто као и Србија, заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна.

         „Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију “, рекао је Путин наводећи као пример одлуку Приштине о формирању Војске Косова, што, како каже, представља кршење резолуције 1244 .

         „Та резолуција не допушта постојање било каквих  оружаних формација на Косову изузев контингента Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити”, рекао је он.

         На питање – да ли је могуће посредовању Русије у дијалогу - Путин је рекао да је Русија увек активно учествовала, па наставио:.

         „ЕУ је посредник, али мало тога постиже. Не спроводи се  ни оно што је договорено. Још није формирана Заједница српских општина“.

         Такође је подсетио да је Резолуцијом 1244 предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова. „Где су они?” упитао је Путин и истакао да свакако мора много више да се поштује међународно право.

         Он је рекао да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се поштује међународно право и да решење буде праведно. Према његовим речима, нека раније доношена решења као да су имала за циљ да поделе српски народ и оставе га у другим државама.

         „Треба да убедимо наше партнере да морамо - ако желимо мир на Балкану - да нађемо компромис и да га одржимо”, закључио је Путин, преноси Танјуг.

         Путин: До краја 2019. очекујем споразум

                  Србије са Евроазијском унијом

         Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да очекује да се до краја године потпише споразум Србије и Евроазијске уније.

         Путин је говорећи о бројним споразумима који су потписани данас у Београду рекао и да ће се средином године, на редовном заседању заједничког Мешовитог комитета две земље, размотрити напредак у реализацији потписаних меморандума.

         Каже да очекује повећање количине гаса који стиже у Србију са 3 на 3,5 милијарди кубних метара гаса, преноси Танјуг.

         Руски председник је најавио и значајне инвестиције у НИС и повећање капацитета гасног складишта Банатски двор.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари