Прва контра руском центру за ванредне ситуације код Ниша

НАТО-Косово домаћин прве регионалне конференције министара одбране одржане у Пећи

  • Албански министар одбране Арбен Имами рекао да Северноатлантски савез Косову као новој европској држави непрекидно пружа `сву подршку`
  • Професор безбедносних наука Авдулах Хасани за SETimes. „Конференција се одржава убрзо након што је српско-руски центар за ванредне ситуације постао оперативан. Не бих посматрао ову конференцију као директан корак везан за тај центар за ванредне ситуације, али рад на овом важном аспекту цивилног друштва у региону јесте важан“
  • Косово, Македонија, Црна Гора и Албанија требало би у будућности да одржавају политичке и одбрамбене консултације, рекао политички коментатор Фатлум Садику и оценио да је дошло време да се њихова министарства спољних послова и одбране редовно консултују

        Мухамет Брајшори за Southeast European Times из Приштине

        ДВОЈИЦА регионалних министара одбране и неколико других високих званичника присуствовали су састанку у Пећи, на Косову. [МИнистарство Косовских безбедносних снага]

        Јачање сарадње око безбедносних мера, укључујући цивилне ванредне ситуације, било је у центру пажње конференције која је прошле недеље одржана у косовском граду Пећи. Министри одбране Албаније и Македоније присуствовали су у четвртак (3. новембар) том догађају, који је водио министар Косовских безбедносних снага Агим Чеку.

        Такође су били присутни високи званичници из Хрватске, Црне Горе и Словеније, као и представници НАТО и Команде Сједињених Америчких Држава у Европи. То је био први састанак на том нивоу који је Косово организовало.

        Две земље -- Босна и Херцеговина и Србија -- нису позване због свог непризнавања Косова као независне државе.

        „Овај век је век интеграције и глобализације, што нам помаже да се боље упознамо, помажемо једни другима, размењујемо најбоље праксе и проналазимо прихватљивија решења за успостављање мира и стабилности широм света“, рекла је председница Косова Атифете Јахјага у обраћању учесницима.

 

РЕГИОНАЛНИ ПРОФИЛ КОСОВА

        „Претње нашој националној безбедности нису изоловане, [као ни] специфични проблеми наших земаља појединачно“, рекла је она. „Изазови са којима се регион суочава представљају претњу транснационалној и глобалној природи, која не признаје државне границе.“

        Јачање способности реаговања на ванредне ситуације је важно питање за регион, рекао је професор безбедносних наука Авдулах Хасани за SETimes.

        „[Конференција] се одржава убрзо након што је српско-руски центар за ванредне ситуације постао оперативан“, рекао је он. „Не бих посматрао ову конференцију као директан корак везан за тај центар за ванредне ситуације, али рад на овом важном аспекту цивилног друштва у региону јесте важан.“

Атифете Јахјага

        Према војном коментатору Фатмиру Халилију, овај догађај представљао је подстицај регионалном профилу Косова, иако је учешће било ограничено.

        „Штета је што нису све земље учествовале на министарском нивоу, као што је најављено“, рекао је он за SETimes. „Упркос томе, мислим да имиџ земље може да се унапреди таквим догађајима, којима Косово показује спремност да преузме одговорност за регионалне и глобалне изазове.“

        Он је додао да би Косово требало да настави са настојањима да постане део оквира регионалне и међународне безбедности.

 

ШТЕТА ЗА ТУРСКУ, БУГАРСКУ И МАЂАРСКУ

 

        „Постоји политичка препрека непризнања, која онемогућава придруживање ПзМ или НАТО-у, али то није нарушило односе са НАТО-ом“, рекао је Халили. Политички коментатор Фатлум Садику, међутим, каже да је конференција требало да укључује више земаља из региона.

        „Нејасно је зашто организатори нису позвали земље као што су Турска, Бугарска или Мађарска, када је позвана Словенија. Те земље, а посебно Турска, играју важну улогу у регионалној безбедности и партнерству са КБС“, рекао је Садику за SETimes.

        Косово, Македонија, Црна Гора и Албанија требало би у будућности да одржавају политичке и одбрамбене консултације, рекао је он.

        „Руководства тих земаља састају се сваке године. Сада је дошло време да се министарства спољних послова и одбране редовно консултују, јер су те земље мале и непосредни суседи, због чега је сарадња императив“, рекао је Садику .

        Албански министар одбране Арбен Имами је на конференцији рекао да Косово има подршку у региону за своје напоре на пољу интеграције у регионалне и евроатлантске структуре. Он је описао састанак као значајну прекретницу.

        „Узимајући у обзир сву подршку коју је Северноатлантски савез непрекидно пружао овој новој европској држави... сви се надамо да ће тај пут бити пуно краћи“, рекао је он. „Али, морамо рећи да је ово корак напред“.

.......................................................
Овај текст наручио је SETimes.com иза којег стоји америчка команда за Европу

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2011/11/08/feature-04

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари