Присвајају и Теслу, а усташе поклале његову фамилију и комплетно село Смиљан

САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ЗА КУЛТУРУ РАДОСЛАВ ПАВЛОВИЋ ПОВОДОМ ХРВАТСКИХ ПОКУШАЈА „ПРИСВАЈАЊА ЋИРИЛИЦЕ“

Споменик Тесли у Смиљану

  • Настали су на антисрпству и ако престану са причом о лошим Србима, ако престану са клептоманијом, доводе у питање и свој опстанак. То је логичан процес коме се једино можемо са ове стране ругати, јер он заслужује једино ругање и научни осврт, оценио је Павловић
  • Он је подсетио на то да су се 1900. године у Дубровнику, за који каже да је „јуче пре подне ушао у састав Хрватске“, на земаљским изборима за Сабор далматински само двојица становника Дубровника - један фратар и један обућар, изјаснили као Хрвати
  • У Хрватској је недавно, у организацији Хрватске академије знаности и умјетности, одржан научни скуп на којем је ћирилица проглашена хрватском баштином, а хрватски филолози устврдили да је најпознатији српски ћирилични споменик Мирослављево јеванђеље из 12. века „писано хрватском ћирилицом и старославенским језиком хрватске редакције“

        САВЕТНИК председника Србије за културу Радослав Павловић рекао је да је код „присвајања ћирилице“ у Хрватској реч о вишевековној клептоманији, која је присутна у делу хрватске јавности, хрватских власти и установа у култури.

       „Не треба се ничему чудити. Настали су на антисрпству и ако престану са причом о лошим Србима, ако престану са клептоманијом, доводе у питање и свој опстанак. То је логичан процес коме се једино можемо са ове стране ругати, јер он заслужује једино ругање и научни осврт“, рекао је Павловић.

       Он је оценио да се против тога не може много учинити, јер, како се изразио, „њихова клептоманија припада једном менталитету и они ће стално да узимају туђе упаљаче и чаше са стола“.

       „Наша држава треба да објасни да је ћирилица писмо вероватно старије од појма српске нације и хрватске нације, да води практично и графички порекло из винчанске културе, а да ће ови да краду, крашће - ни прво ни задње“, указао је Павловић.

Радослав Павловић

       Он је рекао да се не би зачудио ни да Свети Сава буде проглашен Хрватом, имајући у виду проглашавање Руђера Бошковића за Хрвата или покушај „неких становника Хрватске да ставе Николу Теслу међу Хрвате, заборављајући да су у августу 1941. усташе поклале комплетно село Смиљан и комплетну фамилију Тесла“.

       „Необично је да кољу своје“, уочио је Павловић.

       Говорећи о покушају установљавања хрватске православне цркве, Павловић је рекао да је појам „хрватско православље“ парадоксалан, али да се не би зачудио кад би били уведени појмови „мушка жена“, „обучена голотиња“ или „бикини из 16 делова“.

       Он је подсетио на то да су се 1900. године у Дубровнику, за који каже да је „јуче пре подне ушао у састав Хрватске“, на земаљским изборима за Сабор далматински само двојица становника Дубровника - један фратар и један обућар, изјаснили као Хрвати.

       „Шта треба радити - позвати историчаре, лингвисте који би историјски релевантно осветлили ко су заправо Марин Држић, Иван Гундулић, шта су говорили, шта се писало, али то неће умањити њихову клептоманију“, закључио је Павловић.

       У Хрватској је недавно, у организацији Хрватске академије знаности и умјетности, одржан научни скуп на којем је ћирилица проглашена хрватском баштином, а хрватски филолози устврдили да је најпознатији српски ћирилични споменик Мирослављево јеванђеље из 12. века „писано хрватском ћирилицом и старославенским језиком хрватске редакције“.

       Најновији примјер присвајања ћирилице је споменик ћирилици у Широком Бријегу у Федерацији БиХ, где је директор локалне туристичке организације Грго Микулић исклесао у камену ћирилична слова, објашњавајући да је реч о словима из старог хрватског писма из 15. века.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари