Правоснажно: Легија и ЈСО нису 2001. извршили `оружану побуну`

АПЕЛАЦИОНИ СУД: ДА ПОБУНЕ НИЈЕ БИЛО СВЕДОЧИ И ТО ШТО ВЛАСТ НИЈЕ УВЕЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ

* Поред Милорада Улемека и Звездана Јовановића, ослобођени су и Веселин Лечић, Мићо Петраковић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић и Владимир Потић

_____________________________________________________________

         АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду правоснажно је ослободио Милорада Улемека, Звездана Јовановића и пет припадника Јединице за специјалне опереције (ЈСО) од оптужбе да су извршили оружану побуну 2001. године.

         Пресудом Посебног одељења за организовани криминал Апелационог суда одбијена је као неоснована жалба Тужиоца за организовани криминал и потврђена првостепена пресуда.

         Поред Улемека и Јовановића, ослобођени су и Веселин Лечић, Мићо Петраковић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић и Владимир Потић.

         У образложењу пресуде наводи се да је првостепени суд правилно поступио када је окривљене ослободио од оптужбе да су извршили оружану побуна, обзиром на то да изведеним доказима није утврђено да су окривљени учинили то кривично дело.

         Наводи се и да није доказано да предметна дешавања, у периоду од 9. до 17. новембра 2001. године, представљају угрожавање уставног уређења и безбедности државе, што је неопходан елемент за постојање кривичног дела оружана побуна.

         У пресуди пише и да је првостепени суд правилно утврдио да нема доказа да су припадници Јединице за специјалне операције били спремни да, у остваривању циљева оружане побуне, употребе ватрено оружје којим су били задужени као припадници Јединице и које су носили приликом изласка из центра у Кули.

         Такође, према оцени Апелационог суда, одсуство реакције власти на догађаје које су предмет оптужбе, те чињеница да тадашња Влада није прогласила ванредно  стање, што би, уколико је у питању оружана побуна био логичан след ствари, и то што службе безбедности нису стављене у борбену готовост, поткрепљује закључак о недоказаности изнетих чињеница.

         Специјални суд у Београду ослободио је у јулу 2018. године бивше припаднике Јединце за специјалне операције (ЈСО) оптужби за организовање оружање побуне 2001. године.

         Суђење је почело 2012. године, а побуна ЈСО је (у оптужници) означавана као увод у убиство премијера Зорана Ђинђића.

         По оптужници тужилаштва од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО је отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и тадашњег премијера Ђинђића, да прекине побуна.

         На тај начин је, како се наводи у оптужници, врло јасно исказана спремност Јединице за примену насиља ако се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари