Позлаћену сабљу добио Вангел Милковски, посребрену - Зоран Драгићевић

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ СА СТАРЕШИНАМА ВОЈСКЕ

СРБИЈЕ КОЈЕ СУ УСПЕШНО ПРОШЛЕ ГЕНЕРАЛШТАБНО УСАВРШАВАЊЕ

  • Генералштабно усавршавање у Школи националне одбране у Војној академији је трећи ниво усавршавања након завршених основних студија официра из Министарства одбране и Војске Србије, као и официра из оружних снага страних земаља

         ОФИЦИРСКИМ сабљама наградио је председник Србије Томислав Николић старешине Војске Србије које су успешно прошле Генералштабно усавршавање.

         Позлаћену сабљу добио је потпуковник Вангел Милковски, који је Генералштабно усавршавање завршио са просечном оценом 9,80, посребрена сабља припала је потпуковнику Зорану Драгићевићу, са просечном оценом 9,40, а сабља са посветом потпуковнику Ненаду Сретеновићу, са просеком 9,20.

         На церемонији у Дому Народне Скупштине, обраћајући се полазницима Генералштабног усавршавања и дипломцима Високих студија безбедности и одбране, Николић је нагласио да Србија активно доприноси безбедности и стабилности региона и настоји да то уради у сарадњи са међународном заједницом и уз поштовање међународног права.

         „Интеграцијом у европске токове Србија има прилику да напредује у свим сегментима а припадници Војске Србије имају прилику да прикажу свој квалитет на међународном плану”, рекао је Николић, и од официра затражио да наставе славну војну традицију.

         Указујући да идентично Генералштабно усавршавање у Србији пролазе и припадници армија из суседних земаља, председник Србије јеоценио да је и то доказ квалитета српског војног школства и лидерске позиције Војне академије у региону.

         Према његовим речима, развојем војног школства Србија настоји да официре припреми за испуњавање задатака и вођење војних мисија у земљи и иностранству.

         „Србија је спремна да са другим државама учествује у заједничком решавању међународних проблема”, рекао је Николић, и официрима пожелео да своју каријеру граде у миру.

         Генералштабно усавршавање у Школи националне одбране у Војној академији је трећи ниво усавршавања након завршених основних студија официра из Министарства одбране и Војске Србије, као и официра из оружних снага страних земаља.

         Циљ Генералштабног је усавршавања оспособљавање официра за обављање највиших дужности у Министарству одбране и Генералштабу. Такође и за командовање оперативним саставима, као и за обављање оперативних, штабних, наставних и других одговорних дужности.

         На истој церемонији промовисани су и дипломци Високих студија безбедности и одбране, којима је плакете уручио министар одбране Драган Шутановац.

         Високе студије безбедности и одбране су нови вид стручног усавршавања у Школи националне одбране Војне академије, а на њима се једном годишње реализује четврти, највиши ниво каријерног усавршавања официра и државних службеника.

         На усавршавању у првој класи било је 15 полазника, пет из Министарства одбране, шест из других министарстава и агенција Владе Србије, двоје из Скупштине Србије и двоје из Министарства одбране БиХ.

         Основни циљ Високих студија безбедности и одбране је образовање и припрема полазника из Србије и земаља региона за преузимање високих дужности у систему националне безбедности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари