Повређен полицајац док је чувао гроб Зорана Ђинђића

ОДЛОМИЛА СЕ ГРАНА С ДРВЕТА

И ПАЛА ПОЛИЦАЈЦУ НА ГЛАВУ

 

      Двадесеттрогодишњи млађи полицајац Вујо Лакић (23) из ПС “Звездара” тешко је повређен јуче два сата после поноћи на радном месту док је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу обезбеђивао гроб Зорана Ђинђића. 

     Млађани Лакић стајао је испред кућице, која је направљена управо за припаднике полицијске службе ради обезбеђења гроба.

     - Услед јаког ветра одломила се грана с дрвета и пала полицајцу на главу и раме. Лакић је пребачен одмах у болницу. Покидани су му лигаменти рамена, то је тешка телесна повреда. Срећом, његово здравствено стање је стабилно. У овом тренутку не могу да вам кажем откад чува Ђинђићев гроб – рекли су нам у Бироу за сарадњу с медијима Министарства унутрашњих послова Србије.


Нехумани услови за рад

     И у КБЦ “Звездара” рекли су нам да је Лакић тешко повређен и да му је стање стабилно, али и напоменули да га данас чека операција. Како смо сазнали, услови рада на овом радном месту и зими и лети су веома тешки, чак нехумани.

     - Смене су на осам сати, а у кућици нама ни струје. Служи само да се полицајци склоне од мраза или високих температура. У близини нема ни воде нити тоалета, а сваки одлазак с тог места представља напуштање објекта који се чува. А то за собом повлачи тежу повреду радне обавезе – рекли су нам представници једног од нерепрезентативних синдиката полиције.

     Како истичу, одмах ће се заложити код надлежних да се услови рада на овом стражарском месту побољшају иако наводе да досад за њихове примедбе надлежни у ПС “Звездара” нису имали разумевања.


Ноћу је језиво радити

     Интересантно је да је поред редовног обезбеђења на Новом гробљу, које се иначе ноћу закључава, требало ангажовати и полицајце. Многи грађани су се већ питали зашто је то потребно. Међутим, како незванично сазнајемо, премијеров гроб се чува откако је један пензионер дошао на гроб с намером да га полије фарбом. Овај детаљ јуче у Бироу за сарадњу с медијима МУП-а нису могли да нам потврде нити да га демантују.

     – Ноћу је тамо језиво радити. Нема струје нигде, ни у околини. Добро па младог полицајца није ударио срчани удар. Језива је сама помисао да стојиш испред кућице и да те у два сата после поноћи нешто снажно удари по глави. Како бисте се ви осећали? Иако су полицајци, верујте да већина њих не може да издржи на том месту. Дешавало се нашим колегама да им се после извесног времена привиђају разне ствари. Причињавало им се да виде људе како трче или се шетају около иако никог није било. Неколико полицајаца је чак звало патролу и тражило помоћ. После су морали да их склоне на друга радна места – рекао нам је један полицијски службеник.


Полицајци или чувари?

     И поред редовног обезбеђења гробног места Ђинђића, патроле полиције обавезно ноћу колима обилазе цело гробље. Грађани с којима смо причали, који из оправданих разлога нису желели да им наводимо имена, питају се зашто је гробница бившег премијера изузетак.

     – Да ли се обезбеђују погинули у ратовима и НАТО агресији? Жао ми је, наравно, што је убијен премијер и не говорим у негативном контексту, да ме не бисте погрешно схватили, али и раније су се скрнавили други споменици па се не чувају. На споменику жртвама НАТО бомбардовања редовно освану увредљиви графити, али то никог не занима. Занима ме и колико државу кошта што се сваког дана измењају по три полицајца да чувају Ђинђићев гроб. Они онда и нису полицајци него чувари гроба – рекао нам је један Београђанин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари