Потписали: Дачић, Вучић, Кркобабић и Динкић

ЛИДЕРИ НАПРЕДЊАКА, СПС, ПУПС И УРС ПОТПИСАЛИ КОАЛИЦИОНИ СПОРАЗУМ

  • Дачић изјавио је да ће нова влада бити формирана врло брзо и за 23.  јул најавио наставак конститутивне седнице Скупштине Србије, а након тога и седницу на којој ће бити изабрана нова влада
  • У тексту споразума записано: Потребно је спровести све оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наставити дијалог на политичком нивоу уз учешће највиших државних функционера

         „ВЕЛИКЕ коалиције“ - бар засад - неће бити,

         Српска напредна странка, коалиција СПС-ПУПС-ЈС и Уједињени региони Србије потписали су коалициони споразум о формирању парламентарне већине. А то је кључни корак ка формирању владе без Демократске странке.

         Како је и најављивано, споразум су у седишту напредњака потписали лидери СНС, СПС, ПУПС и УРС Александар Вучић, Ивица Дачић, Јован Кркобабић и Млађан Динкић.

         Потписивању су присуствовали и потпредседница СНС Јоргованка Табаковић, потпредседник СПС Жарко Обрадовић и чланица председништва УРС-а Верица Калановић.

         Будућа владајућа већина ће, у оквиру државне политике фиксиране у потписаном споразуму, на првом месту радити на убрзању процеса евроинтеграција и спровођењу системских реформи, пре свега на пољу успостављања тржишне економије, постизања макроекономске стабилности, јачања владавине права и борбе против корупције и организованог криминала.

         Потписници су сагласни да Србија не призна независност Косова, али да је неопходна нормализација живота свих грађана на територији Косова и Метохије.

         „Потребно је спровести све оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наставити дијалог на политичком нивоу уз учешће највиших државних функционера.

         „Питање Косова и Метохије решаваћемо мирним средствима, унапређењем дијалога, уз поштовање демократских решења”, наводи се у споразуму.

         Будућа влада ће, како се додаје, прихватити резултате дијалога Београда и Приштине које је у досадашњим разговорима постигла претходна влада.

         После потписивања споразума, мандатар за састав владе Ивица Дачић изјавио је да ће нова влада бити формирана врло брзо и за 23. јул најавио наставак конститутивне седнице Скупштине Србије, а након тога и седницу на којој ће бити изабрана нова влада.

         Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима коалиције истакао да предстоји израда Закона о влади и о министарствима и поновио да је све спремно за избор владе, јер су договорени политички циљеви.

         Он је казао да преостаје само припрема аката, разговори о одборима и потпредседничким местима у парламенту.

         Лидер напредњака Александар Вучић изразио је задовољство потписаним споразумом, оценивши да тако детаљан и прецизан као и обиман до сада нико није потписао.

         Он је прецизирао да су разрађени кључни принципи, циљеви и да ће резултати нове владе бити проверљиви.

         „Настављамо борбу против корупције и криминала и на томе ћемо инсистирати, а то је био и кључни разлог нашег уласка у владу”, навео је Вучић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари