Посмртни остаци кнеза Павла ипак у цркви Светог Ђорђа на Опленцу

ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ БИЛА ПОТРЕБНА ДВА И ПО САТА ДА ПОМИРИ КАРАЂОРЂЕВИЋЕ

Kнез Павлe и књегиња Јелисавета

  • Договорено је да посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе буду положени у крипти Светог Ђорђа на Опленцу 6. октобра. Дан раније, посмртни остаци биће изложени у Саборној цркви у Београду где ће се одржати литургија и помен
  • Принц Владимир је на састанку чак понудио своје гробно место и место свога оца краљевића Андреја, како би породица кнеза Павла Карађорђевића била смештена једно поред другога, имајући у виду да су цео живот били расути на разним странама света

        КАРАЂОРЂЕВИЋИ су јуче ипак постигли компромис око детаља сахране посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе, после јучерашњег двипочасовног састанка са патријархом Иринејом.

        Патријарх је успео да помири Карађорђевиће и стиша страсти, уочи ексхумације посмртних остатака некадашњег југословенског намесника, његове супруге и сина, чија тела треба да коначно почивају у Србији.

        Договорено је да посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе буду положени у Крипти Светог Ђорђа на Опленцу 6. октобра. Дан раније, посмртни остаци биће изложени у Саборној цркви у Београду где ће се одржати литургија и помен.

        - Недоречено је остало да ли ће посмртни остаци бити положени по молби принцезе Јелисавете, у крипти 23, 24 и 25. Драгомир Ацовић инсистирао је на друкчијем распореду, али се на крају сложио да све троје, кнез Павле, кнегиња Олга и кнежевић Никола, буду смештени у Крипти. У томе је посредовао патријарх Иринеј, чија се воља несумњиво мора поштовати - рекла је после састанка принцеза Јелисавета Карађорђевић.

        Принц Владимир је на састанку чак понудио своје гробно место и место свога оца краљевића Андреја, како би породица кнеза Павла Карађорђевића била смештена једно поред другога, имајући у виду да су цео живот били расути на разним странама света.

        - Члан Крунског савета Драгољуб Ацовић затражио је време да се договори са Управним одбором Задужбине, позивајући се на раније правилнике из времена краљевства о сахрањивању, који су се тада примењивали, али како се ради о републици, поставља се питање ваљаности таквог правилника, као и његове примене - каже Јелисавета, додајући да ће коначну реч ипак дати Влада Србије и протокол који је одређен одлуком Владе Републике Србије.

        Ово је резултат јучерашњег састанка који је у подне, у Патријаршији српске православне цркве, одржан по позиву патријарха Иринеја. Сусрету су, поред патријарха Иринеја, присуствовали чланови породице Карађорђевић, као и двојица владика, чланови Синода - сремски Василије и шумадијски Јован.

        Састанку су између осталих присуствовали Александар Други Карађорђевић, принцеза Јелисавета Карађорђевић, принц Владимир Карађорђевић, принцеза Линда Карађорђевић и принц Михаило Карађорђевић.

        А. Апостоловски

        (Политика)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари