Поповић: Србија ће у уз помоћ Росатома градити своју нуклеарну научну базу

ЗА ВРЕМЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ „АТОМЕКСПО“, ПОТПИСАО ДВА МЕМОРАНДУМА СА АЛЕКСЈЕОМ ЛИХАЧОВОМ

* Ненад ПОПОВИЋ у Сочију: Србија заједно са Росатомом жели да успостави најмодернији истраживачки Центар за нуклеарне науке, технологије и иновације у Србији.  То ће бити најсавременији такав центар у нашем делу Европе где ће се обучавати стручњаци за нуклеарне технологије из целог света. Желимо да развијамо потенцијале Србије у овој области, а за то имамо најбољег партнера, руски Росатом, који је водећа компанија у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе у свету

_____________________________________________________________________

         МИНИСТАР за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне корпорације Росатом потписали су током међународне конференције ”Атомекспо 2019” у Сочију два меморандума којима се потврђује и јача сарадња Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

         Први документ одређује правац сарадње у области припреме и обуке стручних кадрова, док се други односи на питања транспарентности и информисања јавног мњења о употреби нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе.

         Министар Поповић је оценио да је потписивањем ових споразума отворена нова перспектива у односима Србије и Русије.

         ”Србија ће сада имати шансу да добије трансфер знања од најбољих руских стручњака за нуклеарне технологије и да заједно са њима обнавља и гради српску научну базу у овој области”, истакао је Поповић.

         Он је истакао да Србија заједно са Росатомом жели да успостави најмодернији истраживачки Центар за нуклеарне науке, технологије и иновације у Србији.

         ”То ће бити најсавременији такав центар у овом делу Европе где ће се обучавати стручњаци за нуклеарне технологије из целог света. Данас се нуклеарна енергија користи у медицини, пољопривреди, индустрији, ”паметним градовима”. Желимо да развијамо потенцијале Србије у овој области, а за то имамо најбољег партнера, руски Росатом, који је водећа компанија у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе у свету”, рекао је Поповић.

         Генерални директор Росатома, Алексеј Лихачов, истакао је значај потписаних споразума уз оцену да је у претходних годину дана постигнут велики успех у билатералним односима Србије и Русије у области нуклеарних технологија.

         ”Без квалификованих кадрова, нуклеарне технологије немају будућност, а без подршке јавности није могуће говорити о имплементацији таквих високотехнолошких пројеката. Корак по корак, заједно са српским партнерима, отворено и систематски постављамо темеље за будуће заједничке пројекте који ће дати значајан допринос развоју економије и даљег напретка Србије“, истакао је Лихачов.

         Потписивању меморандума претходио је радни састанак Поповића и Лихачова на којем је исказана обострана и снажна спремност за даљи развој сарадње и спровођење потписаних споразума.

         Раније ове године, током посете председника Русије Владимира Путина Србији, Поповић и Лихачов су такође потписали два међудржавна споразума о сарадњи Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, а тиме је и званично, после 30 година, обновљена сарадња две земље у овој области.  

         (саопштење кабинета Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари