Политички патронат и самовоља

НЕЗАВИСНА НОВИНАРСКА УДРУЖЕЊА КРИТИКОВАЛА НАЦИОНАЛНИ САВЕТ МАЂАРА

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) упозорили су да су савети националних мањина своју улогу оснивача медија схватили веома недемократски, и као најновији пример за то навели смену директора Радиотелевизије (РТВ) Панон.

     "Најновија смена показује самовољу Националног савета Мађара (НСМ) и неприкривени политички утицај на рад медија којима су они оснивачи или суоснивачи", указује се у заједничком саопштењу НУНС и НДНВ.

     Та два новинарска удружења сматрају да и тај случај говори да је потпуно неодржив концепт да национални савети са неконтролисаним правима, без имало одговорности, буду оснивачи медија.

     Додатно забрињава чињеница да НСМ не крије намере да у скорој будућности потпуно монополизује информисање ма мађарском језику у Војводини.

     О томе сведочи и Нацрт медијске стратегије војвођанских Мађара 2011-2016. године, упозорава се у саопштењу.

     Како се објашњава, у тој стратегији НСМ је најавио амбицију да преузме суоснивачка права и у Радио Суботици, новосадској Телевизији Мозаик, као и у Радију Регије из Бачке Тополе.

     "Нема никаквих назнака да ће они одустати од концепта политичког патроната над тим медијима, из којих ће, сва је прилика, одстранити све оне који им нису по вољи", наводе НУНС и НДНВ.

     Због тога та два удружења апелују на доносиоце медијске стратегије да нарочиту пажњу обрате на улогу савета националних мањина у медијима чији су оснивачи, како би им се ограничила самовоља у доношењу одлука у тим медијима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари