Оштар протест амбасаде Србије због пораста антисрпства у Хрватској

ЗАГРЕБУ ПРЕДОЧЕНО ДА ЗАБРИЊАВА УЧЕСТАЛОСТ ИНЦИДЕНАТА И ТО ШТО ИХ НИКО ОД ЗВАНИЧНИКА ХРВАТСКЕ НИЈЕ ЈАВНО ОСУДИО

  • Као неприхватљиви и узнемирујући оцењени последњи напади на конзулат Србије у Ријеци и истицање у Загребу антисрпског плаката „српско породично стабло“ на коме су приказани обешени Срби

        АМБАСАДА Србије у Загребу упутила је данас оштар протест хрватском Министарству вањских послова због све учесталијих инцидената чија су мета Србија и Срби у Хрватској.

        Протест је помоћнику министра вањских послова Хрватске Жељку Купрешаку упутила отправник послова амбасаде Србије у Загребу Боса Продановић.

        Хрватској страни је, како се наводи, пренето да су неприхватљиви и узнемирујући последњи напади на српски конзулат у Ријеци и истицање у Загребу антисрпског плаката „српско породично стабло“ на коме су приказани обешени Срби, преноси Тањуг.

        Протест је упућен и због исписивања графита на српским кућама у којима се Срби позивају да напусте Хрватску, као и укупне антисрпске кампање поводом постављања двојезичних табли у Вуковару.

        Указује се и на то да су ти инциденти и изражени говор мржње према српској заједници у Хрватској, нажалост, најјаснији доказ веома тешких услова у којима Срби у Хрватској живе.

        Посебно, додаје се, забрињава учесталост инцидената и чињеница да их нико од званичних органа Хрватске до сада није јавно осудио.

        „Србија жели да са Хрватском развија добре односе, а од ње, као суседне земље и чланице Европске уније, очекује да спречи јачање антисрпске кампање и да Србима који тамо живе обезбеди сва права која им, по европским стандардима и хрватском законодавству, припадају“, наводи се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари