Зарад прекрајања граница Европе и русофоб Бжежински постао „Рус“

КАКО ЈЕ ЈЕДНА ВЕРОВАТНО АМЕРИЧКА ПРОГНОЗА МЕЊАЊА ДРЖАВНИХ ГРАНИЦА У ЕВРОПИ ДО 2035. ПРИПИСАНА „РУСКИМ СТРУЧЊАЦИМА“ И ПРОТУТЊАЛА СРПСКИМ МЕДИЈИМА

  • Приређивач текста у руској „Експрес газети“ Артјом Стоцкиј уводно је написао: „После анализе низа отворених извора ЦИА, ГРУ и више истраживачких института, а такође радова Елвина Тофлера, Збигњева Бжежинског и Самјуела Хантингтона, геополитички експерти су направили вероватну карту Европе за 2035. годину“
  • А завршио овако: „Експерти који су направили карту саветују да се она не узима сувише озбиљно и да се не очекује да ће се све 100-процентно остварити. Такве територијалне промене могуће су само уколико се сложи огроман број фактора. Па ипак, вероватноћа да политичка карта Европе 2035. буде скројена овако - прилично је велика“
  • Упркос свему овоме, у српским медијима су као лавина кренули написи са основном поруком „Како Руси виде Европу 2035.“ (Б92)
  • Могуће је и да су били жртва нечије перфидне режије, а и да су неки њихови људи у свему учествовали, јер су сви - поред свега осталог - успешно сакрили од својих читалаца да је Србији понуђен „препевани“ бајати текст објављен у ЕГ чак 9. јула 2012. године

       МНОГИМА невидљиво и нечујно, 14. и 15. јануара десила се својеврсна медијска диверзија у Србији.

       Б92 и РТС су објавили непотписани текст, који су наредног дана на првим странама прештампали „Политика“ и „Новости“. Ако се узме у обзир и ефекат препричавања и интернет-циркулисања, може се рећи да су поруке текста дошле до великог броја Срба.

       Тај текст је пласиран под следећим насловима:

       Како Руси виде Европу 2035.“ (Б92)

       Европа 2035.“ (РТС)

       Велика Албанија, Мала Британија, скраћена Србија - Како руски стручњаци виде Европу 2035. године“ (Политика, са указивањем да је извор „Експрес“)

       Руско виђење 2035: Албанија велика, БиХ деле Срби и Хрвати“ (Новости)

       Нико, међутим, није указао: да се овај помпезно пласирани текст појавио још 9. јула 2012. године! При том: у потпуно маргиналном интернет-издању „Експрес газета“ (ЕГ) у Русији (образац „жуте штампе“), које се највише бави сензацијама и секс-скандалима руских и међународних филмских и поп-звезда. Издање за које је мало ко у Русији чуо (Россия поменяет Кавказ на Белоруссию и Украину).

       Текст на српском - који је ишао „из руке у руку“ попут какве штафете - релативно је коректно препричани обимнији текст „Експрес газете“ објављен под насловом „Русија ће заменити Кавказ за Белорусију и Украјину“. Само, у оригиналу се уопште не тврди оно што су домаћи извођачи радова сугерисали српском читаоцу: да је реч о некој „руској процени“. Напротив: у ЕГ се признаје да се ради о процени неименованих „геополитичких експерата“ која је начињена на основу јавних текстова ЦИА, Бжежинског, Хантингтона и Тофлера. Уз указивање да је приређивач текста Артјом Стоцкиј наводно у све укључио и обраду тих „извора“ од стране ГРУ - руске војне обавештајне службе.

       Сам Стоцкиј је свој текст почео речима: „После анализе низа отворених извора ЦИА, ГРУ и више истраживачких института, а такође радова Елвина Тофлера, Збигњева Бжежинског и Самјуела Хантингтона, геополитички експерти су направили вероватну карту Европе за 2035. годину“.

       А завршио овако: „Експерти који су направили карту саветују да се она не узима сувише озбиљно и да се не очекује да ће се све 100-процентно остварити. Такве територијалне промене могуће су само уколико се сложи огроман број фактора. Па ипак, вероватноћа да политичка карта Европе 2035. буде скројена овако - прилично је велика“.

       Чак и кад би се текст из овако непоузданог издања могао узети озбиљно, јасно је да је реч о проценама које потпичу из најжешћих антируских извора (ЦИА, Бжежински...), а никако не о некој „руској процени“, односно предвиђању.

       Објављивање овог текста данас, пола године после појављивања на руском, а непосредно после усвајања скупштинске резолуције којом се ствара основ за фактичко признање независности Косова - па још у свим српским мејнстрим медијима истовремено (!), очигледно два задатка: да се српска јавност привикава на територијалне губитке и да се компромитује званична позиција и подршка Русије Србији, а Русија још једном покаже као непоуздана.

       Више него спорни закључци из ЕГ са много више би се могли приписати Американцима (ЦИА, Бжежински...) него стварним и измишљеним „Русима“.

       У  сваком случају, текст ови су праћени „географским картама“ на којим је Србија без Косова и дела Војводине, Хрватска прогутала и српску Херцеговину и западне и централне делове Републике Српске, а Црна Гора и Македонија преполовљене.

       После свега, не могу се избећи питања:

       Да ли је истовремено пласирање вероватне америчке (ЦИА) конструкције као „руске“ - а још са закашњењем од пола године - могло да буде случајно? Није ли невидљиви диригент време пласмана смишљено повезао са усвајањем резолуције и новом фазом предаје КиМ? Ако је тако. ко данас у Србији има такву моћ да организује овакву медијску диверзију у свим најутицајнијим медијима?

       Ево како је све, надајмо се са најбољом намером, пласирао дневни лист Политика (као да је „Експрес“ текст објавио 15. јануара 2013. и као да се ради о прогнози „руских стручњака“ сачињеној на „основу анализа докумената америчке ЦИА, руске службе ГРУ и експертских група...“:

 
 

Велика Албанија, Мала Британија, скраћена Србија

Како руски стручњаци виде Европу 2035. године 

 

       Москва - Европу у наредних двадесетак година чекају велике промене па ће 2035. изгледати прилично другачије него данас, предвиђају руски стручњаци који су на основу анализа докумената америчке ЦИА, руске службе ГРУ и експертских група на чијем се челу налазе Збигњев Бжежински и Самјуел Хантигтон начинили мапу „Нове Европе”.

       Серија великих територијалних промена почеће у Британији, где ће Шкотска убрзо након референдума прогласити независност, што ће представљати иницијалну капислу за уједињење Ирске, пише руски „Експрес“.

       Значајне промене ће се десити на Пиринејском полуострву које је већ сада дубокоуздрмано економском кризом с обзиром на то да Шпанија има највећу стопу незапослености од свих земаља ЕУ.

       Зато ће, како предвиђају руски експерти, Каталонци и Баски прогласити независност од Шпаније, што ће имати последице и у суседној Француској, где ћепочети „распад мултикултурализма”.

       На југу Француске око Марсеља ће настати исламска држава, а област Лорен са центром у Стразбуру прикључиће се Немачкој. Додају да ће у оваквој ситуацији независност прогласити и Корзика.

       Распашће се и Белгија, а Фламанци ће се прикључити Холандији, док ће се Италија распасти на богати север и сиромашни југ, а Сардинија и Сицилија ће прогласити независност.

       Значајне промене граница опет ће претрпети Балкан где ће територију Босне и Херцеговине поделити Србија и Хрватска, док ће, да би се умирила Турска, настати Велика Албанија коју ће чинити Албанија, Косово и део западне Македоније.

       Очекују и да ће већи део својих граница проширити Мађарска која ће, како наводе, повратити део своје некадашње територије која сада припада Румунији као и северни Банат.

       Тужна судбина, сматрају руски аналитичари, очекује и Пољску, која ће морати да се одрекне делова територије после серије нових споразума између Русије и Немачке.

       Белорусија ће нестати и постаће део Русије, као и делови балтичких држава и Украјине. Велике промене се очекују и на Кавказу, јер се сматра да Русија неће моћи да задржи Чеченију и Дагестан.

       Руски научници наводе да су наизглед неприкосновене границе европских земаља мање стабилне него што то сада изгледа јер све назнаке показују да мапа Европе мора да претрпи промене.

       Руски експерти истичу да обим промена зависи од много фактора, а пре свега од социјалне и политичке нестабилности.

       Експрес

       објављено: 15.01.2013.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари