ВУЧИЋ: Забринут сам што превише тражимо од становништва, али се не може другачије

НАЈАВИО ДА ЋЕ ПУТИНУ И МЕДВЕДЕВУ РЕЋИ ДА СРБИЈА ЖЕЛИ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ, АЛИ ДА ЈЕ ЊЕНА БУДУЋНОСТ У ЕУ

  • Оценио да је он „највероватније најнападанија личност у читавој Србији” и нагласио да са тим може живети
  • „Ми смо у Бриселу преузели обавезе према Приштини којих се придржавамо. На дан потписивања у Бриселу сам се суочио са бесом Срба на Косову. Дозволио сам да ме вређају за уступке, које је српска влада учинила. Наравно, постоје проблеми и кашњења у примени споразума, али ми стојимо иза наше речи, тако да се не може говорити о празним обећањима” – рекао је немачким и француским медијима Александар Вучић

         ЗА СРБИЈУ је најважније да се налази на неповратном путу у правцу Европе, а прикључење Европској унији је за њу главни циљ, поручио је премијер Александар Вучић у интервјуу за немачки „Велт” и француски „Фигаро” после недавних посета Берлину и Паризу.

         Вучић је за немачки лист изјавио да су Србији хитно потребне економске и политичке реформе и да не рачуна на приступање ЕУ пре 2019, а за себе рекао да је „најнападанија личност у читавој Србији”.

         „Прошло је 12 година од убиства Зорана Ђинђића а да нису спроведене хитно потребне економске и политичке реформе, које је неопходно сада спровести јер се земља налази „прибијена уза зид”, навео је премијер.

         Он је објаснио да је корупција проблем који влада у Србији и против којег је потребно нешто хитно учинити, те најавио да ће заједно са економским реформама бити усвојен пакет закона који има за циљ искорењивање корупције.

         Вучић је казао да су реформске намере амбициозне, али да не преостаје ништа друго него да се делује, јер смо изгубили превише времена и морамо коначно почети са корекцијом курса.

         „Наравно да сам забринут да превише тражимо од становништва, али не може другачије. Сада нам помажу само још напоран рад, дисциплина и одлучност”, поручио је премијер.

         Свестан је, каже, да као политичар који спроводи далекосежне структурне реформе себе не чини баш омиљеним код становништва, али наглашава да се некад мора почети са оним што је политички потребно.

         Везано за Косово и Метохију Вучић је подвукао да је Београд јасно привржен приближавању Приштини, као и да није никада било речи о признавању те територије, и да то за време преговора нити једног тренутка није била тема.

         „Ми смо у Бриселу преузели обавезе према Приштини којих се придржавамо. Давање тих обећања у Србији политички није било лако пренети. На дан потписивања у Бриселу сам се суочио са бесом Срба на Косову. Дозволио сам да ме вређају за уступке, које је српска влада учинила. Наравно, постоје проблеми и кашњења у примени споразума, али ми стојимо иза наше речи, тако да се не може говорити о празним обећањима”, нагласио је Вучић.

         Према његовим речима, примена таквог једног споразума траје, посебно зато што се одвија у политички експлозивном окружењу.

         Истовремено је нагласио да се ради корак по корак на томе, подсећајући да није, у протекло време, било насиља, као и да је политичка реторика на обе стране јасно мање агресивна него пре пар месеци, што су успеси, које не треба умањивати.

         Везано за односе са Москвом, Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Украјине а да не подржава санкције против Русије.

         Подсетио је да Србија има традиционално тесне односе са Москвом, и да је стопостотно зависна од руске енергије, што га, међутим, како је нагласио, неће спречити да у Москви говори јасним језиком.

         „И тамо ћу рећи као и у Бриселу исто, да је Србија заинтересована за добре односе са Русијом, али да је наша будућност у Европи”, поручио је он.

         На питање да ли би Србија, да не постоји економска зависност од Русије, подржала санкције против Русије, он је казао да би санкције против Москве биле тежак корак за нас, и то не само због заједничке историје која нас повезује.

         Истовремено је подвукао да је за нас важније да се се налазимо на неповратном путу у правцу Европе.

         Вучић је нагласио да о времену приступања Унији не одлучује Београд већ земље чланице ЕУ, и да због тога грађанима не може дати никаква обећања.

         Једина могућност како Србија може да утиче на одлуку, према његовим речима, је да обави своје задатке у области реформи.

         „Ја лично не рачунам са приступом Србије пре 2019.”, казао је он.

         Упитан да ли Србија која жели у ЕУ може прихватити и чланство у НАТО - Вучић је истакао да је то тешко питање, и да Србија има добре односе са војном алијансом, са којом сарађује у оквиру Програма партнерства за мир.

         На додатно питање - како Русија гледа на ту сарадњу - Вучић је подвукао да је као премијер Србије заинтересован само за оно што је добро за његову земљу и да није његов задатак да се допада ван Србије, те да чини само што је по његовом уверењу у интересу његове земље.

         Суочен са критикама ОЕБС у вези са слободом штампе, Вучић је објаснио да је довољно реаговао на те оптужбе, нагласивши да не негира да је било проблема у Србији по питању ограничења независног извештавања, али и да у извештају ОЕБС наведени проблеми не одговарају чињеницама.

         Вучић је казао да политичари морају поднети да буду критиковани, додајући да је он „највероватније најнападанија личност у читавој Србији” и да са тим може живети, али да је проблем ако се шире лажи о њему, и да када ОЕБС преузме такве лажи да на то мора јавно да реагује.

         Он се, такође, захвалио Немачкој за сву помоћ коју је дала та земља Србији за време поплава, рекавши да је сада време да се доведу страни инвеститори, и да они не долазе тек тако, већ да је неопходно створити одговарајућу атрактивну економску климу, због чега се улажу напори како би још ове недеље у парламенту била усвојена реформа тржишта рада, као и законски предуслови за приватизацију државних предузећа.

         У интервјуу за ”Фигаро”, премијер је истакао да је прикључење Европској унији главни циљ и једини могући пут за Србију.

         „Имам само једну спољну политику и она је транспарентна. Главни циљ Србије је да постане чланица ЕУ. Прикључење ЕУ је једини могући пут за нашу земљу - то сам рекао председнику Владимиру Путину, то сам рекао у Бриселу, Београду, Паризу, свуда”, рекао је Вучић у интервјуу француском листу „Фигаро”.

         Премијер је додао да то Србији не смета да има најбоље могуће односе са Русијом.

         „То је наша жеља. Али главни циљ остаје наш главни циљ”, поручио је Вучић.

         Замољен да прокоментарише кризу у Украјини и паралелу који је Кремљ повукао између Крима и Косова, сматрајући да ако Косово може да спроведе референдум о самоопредељењу Крим може исто, Вучић је рекао да Србија брани принцип територијалног интегритета и неповредивости граница признатих од међународне заједнице.

         „Није било референдума на Косову. Ми смо били бомбардовани. Али, није било референдума”, напоменуо је српски премијер и додао да је за Србију веома тешко да говори о овој теми и да је „доста пропатила”.

         „Ми бранимо принцип териоријалног интегритета, неповредивости граница признатих од међународне заједнице. Бранили смо га јуче, бранимо га и данас кад је реч о Украјини”, поручио је Вучић.

         На питање - може ли Србија да се прикључи НАТО - он је рекао да Србија има партнерство и програме са Алијансом али да није спремна за чланство у НАТО.

         „То је друга прича. Знате нашу историју и то питање се данас не поставља. Имамо партнерство и програме са Атлантским савезом. Јачамо ниво сарадње. Али нисмо спремни да се прикључимо НАТО. Можда ће неко други у будућности заузети позицију друкчију од моје”, приметио је Вучић.

         Он се осврнуо и на чињеницу да није присуствовао обележавању годишњице почетка Првог светског рата у Сарајеву.

         „Можемо да разумемо све историјске чињенице. Имамо неколико различитих тумачења, али то није проблем. Одлучно гледамо у будућност и то је оно што је важно. Да бисмо ишли напред не морамо се сложити о свему о нашој прошлости. Сви смо осудили све злочине који су се догодили на свим странама током последњег сукоба. Верујем да је пут којим идемо јасан, нема значајнијих проблема”, поручио је Вучић.

         Упитан о Јужном току, он је истакао да ће за Србију бити добро ако гасовод буде изграђен.

         „Русија треба да инвестира 2,1 милијарду долара у овај пројекат, а ми 16 милиона. То су добре инвестиције”, рекао је Вучић и додао да исто кажу мађарски премијер Виктор Орбан и Аустријанци, али да одлука ипак не зависи од Србије, већ од Русије и Европљана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари