Вучић: У Србији је појачано деловање различитих страних обавештајних агенција

СА МОГЕРИНИ СЕ СЛОЖИО ДА ШТО ПРЕ ТРЕБА СПРОВЕСТИ ДОСАДАШЊЕ СПОРАЗУМЕ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Александар Вучић

  • Одговарајући у Скупштини на питање Зорана ЖИВКОВИЋА, рекао је и ово: „До друге половине 2015. године све што је наша полиција радила имале су поједине стране службе пре него што би то долазило у фазу преткривичног или кривичног поступка. То је била велика опасност. Не можемо са сигурношћу да тврдимо, али мислимо да се то данас више не догађа. Нешто смо успели да спречимо, али да ли смо успели све да средимо - не могу да гарантујем“
  • Живковић је негодовао јер му Вучић није одговорио да ли је и ко је ухапшен због одавања тих података и казао да Вучић само плаши грађане, а премијер му је узвратио: „Не могу да говорим о именима људи који су под поступком и добили сте одговор на свако питање, а друга ствар је што се вама одговори не допадају и нико не плаши грађане“
  • О „државном удару“ у Црној Гори: „Имамо недвосмислене доказе да су одређене групе и лица пратила кретање премијера. То је нешто до чега смо дошли не желећи да се мешамо у изборни процес у Црној Гори. Мислим да смо се понашали одговорно и озбиљно, као држава“

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић и висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини сагласили су се да је неопходно у најкраћем року спровести споразуме Београда и Приштине, јер је то основни услов за наставак дијалога по другим важним темама, саопштила је Влада Србије.

        Вучић и Могерини сагласили су се у телефонском разговору да је наставак европског пута Србије од суштинског значаја, не само за политичку већ и за економску будућност Србије.

        Вучић претходно је оценио да нови услови које је Приштина поставила за наставак дијалога у Бриселу показују да Косово не жели дијалог.

        Вучић је новинарима рекао да је оно што се од Србије захтева за њега невероватно и да указује да неко на приштинској страни не жели дијалог, већ да жели понижавање Србије.

        Иначе, премијер је - наступивши у Скупштини Србије и одговарајући на питање посланика Нове странке Зорана Живковића - изјавио да су „поједине стране моћне службе“ узимале оперативне обраде из Управе криминалистичке полиције све до друге половине 2015. године и да мисли да се то данас више не дешава.

        „До друге половине 2015. године све што је наша полиција радила имале су поједине стране службе пре него што би то долазило у фазу преткривичног или кривичног поступка. То је била велика опасност. Не можемо са сигурношћу да тврдимо, али мислимо да се то данас више не догађа. Нешто смо успели да спречимо, али да ли смо успели све да средимо - не могу да гарантујем“, рекао је Вучић.

        Он је навео да је Србија успела да спречи и да све од себе и покаже да је независна земља која је у стању да штити уставни поредак земље и да се супротстави деловању најмоћнијих служби којима управљају најмоћније светске силе.

        Вучић је грађане и посланике обавестио да је у Србији појачано деловање различитих страних обавештајних агенција, али да грађани треба да буду мирни јер безбедносне агенције и обавештајни тимови Србије добро обављају свој посао и да „увек можемо да заштитимо своју земљу“.

        Живковић је негодовао јер му Вучић није одговорио да ли је и ко је ухапшен због одавања тих података и казао да Вучић само плаши грађане.

        „Не могу да говорим о именима људи који су под поступком и добили сте одговор на свако питање, а друга ствар је што се вама одговори не допадају и нико не плаши грађане", одговорио је Вучић.

        Говорећи о дешавањима у Црној Гори, он је казао да се Влада Србије у том случају понела одговорно, не желећи да се меша у изборни процес у Црној Гори.

        „Имамо недвосмислене доказе да су одређене групе и лица пратила кретање премијера. То је нешто до чега смо дошли не желећи да се мешамо у изборни процес у Црној Гори. Мислим да смо се понашали одговорно и озбиљно, као држава“, рекао је премијер.

        Он је, одговарајући на Живковићева питања, говорио и о председничком кандидату, наводећи да страни амбасадори не могу одређивати ко ће бити председнички кандидат.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари