Вучић позвао све грађане Србије који ратују у Украјини да се врате својим кућама

ВЛАДА СПРЕМА ЗАКОН КОЈИ ЋЕ ОМОГУЋИТИ ДА СВИ УЧЕСНИЦИ

У „ТУЂИМ РАТОВИМА“ БУДУ ОСУЂЕНИ И НА 12 ГОДИНА ЗАТВОРА

Александар Вучић

  • Премијер изјавио да нема информације о захтевима за бриселски споразум-2, али је нагласио да је он „увек спреман за Брисел“, иако Србија сада нема са ким да преговара

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да Србија не учествује у сукобима на територији Украјине и оценио да ангажман наших држављана за новац у тим сукобима наноси штету држави.

         „Србија не учествује у тим сукобима. Србија води одговорну политику. Нисмо у могућности да законски реагујемо, али све више водимо рачуна о лицима која се враћају са територија Сирије и Ирака и оних који у Украјини учествују у сукобу, пратимо њихово деловање у земљи“, рекао је Вучић новинарима.

        Он је позвао све који ратују на територији Украјине да се врате у земљу и брину о својим породицама, јер, како је истакао, није њихово да ратују у туђој земљи ни за 6.000 долара, ни за 1.200 долара, у зависности од тога колико их ко плаћа.

        Вучић је објаснио да је реч о лицима који су у 90 одсто случајева плаћена, која раде са свим најважнијим обавештајним службама, истакавши да не жели да говори о томе како се они прикључују проруским или другим снагама.

         „Али, наноси се велика штета Србији“, нагласио је и најавио да ће, на предлог Расима Љајића, бити донета нека решења.

         „За Србију и српски народ ратови су давно завршени. Ми гледамо у мирну будућност, у којој размишљамо како да будемо 2016. године економски најнапреднија земља у региону“, закључио је Вучић.

        Посланичка група СДПС упутила је 7. јула у скупштинску процедуру Предлог измена и допуна Кривичног законика, којим се регрутовање и одлазак грађана Србије у ратове у свету сматра најтежим кривичним делом и може казнити затвором до 12 година.

        Разлог за доношење таквог закона, по хитном поступку, је спречавање учешћа држављана Србије у оружаним сукобима у свету, рекао је тада Тањугу овлашћени представник те посланичке групе Мехо Омеровић.

        Сличан закон имају многе државе региона и Европске уније.

        Предложено је да пропише као ново кривично дело „формирање и придруживање страним оружаним формацијама“.

        Свако ко противно закону врбује, организује, руководи и опрема појединца или групе људи са циљем придруживања страној војној, страној оружаној формацији која делује изван Србије, биће кажњен затвором од две до 12 година, предложено је тим изменама.

        Прописано је и да ће свако ко се на било који начин придружи страној војној или страној оружаној формацији бити кажњен затвором од једне до пет година, као и да учинилац кривичног дела, који открије појединца или групу и тако спречи извршење кривичног дела или открије групу пре извршења кривичног дела, може бити ослобођен казне.

        Вучић је, иначе, изјавио да нема информације о захтевима за нови бриселски споразум, да је он увек спреман за Брисел, а Србија за наставак дијалога, али да нема с ким да преговара.

         „Увек сам спреман да дођем у Брисел, ми смо веома посвећени наставку дијалога са Албанцима са којима немамо никакав проблем. Једни проблем је то што они немају своју владу“, рекао је премијер новинарима и истакао да би стога сматрао веома некоректним уколико би неко из међународне заједнице рекао да Србија нешто није испунила, јер Србија заправо нема с ким да разговара.

        Одговарајући на питање - да ли је било притисака да се разговара о „Бриселу 2“, председник владе је рекао да би јавност већ била обавештена да је имао било какву информацију у вези са тим.

         „Рекао сам Кетрин Ештон да сам увек спреман да дођем у Брисел, да сам посвећен наставку дијалога“, истакао је Вучић.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари