Турска ће можда стићи у Бондстил, али су Турци већ у – Бондстилу!

Мултинационалну борбену групу–Исток (МНБГ-Е) већ чине војници из САД, Грчке, Пољске, Украјине и Турске

  • Турске трупе ће служити као маневарска јединица у области операција МНБГ-Е. Поједини турски војници ће такође радити са Регионалним тимом за надзор комуникације у области Гњилана
  • Прелазак Турске у МНБГ-Е је део фазе „Присуства ради одвраћања“ која се одвија унутар КФОР-а. КФОР, кроз својих пет борбених група, у процесу је транзиције ка покретљивијој, флексибилнијој и агилнијој сили, способној да пружи брзу и одлучну подршку институцијама Косова, као што су КПС и ЕУЛЕКС, ако буде потребно

          ПРОТЕКЛИХ  дана су са више страна лансиране тврдње да база Бондстил код Уросевца неће бити ликвидирана, да ће је – кад се Американци убрзо повуку – преузети Турци. Из Тиране и Приштине је ова `верзија` ширена и подупирана по принципу – што је баби мило...

          Потом су Американци – додуше, не са највишег нивоа – саопштили да у Бондстилу остају бар до половине 2013. године. Упркос томе, нагађања не престају. Неизвесност није отклоњена. Међутим, Турци су већ у Бондстилу!

          ФАКТИ  преносе текст објављен на званичном сајту америчке армије о потписивању споразума који је Турцима отворио капије Бондстила и прецизирао обавезе њених војника:

          КАМП БОНДСТИЛ – Турска се званично придружила Мултинационалној борбеној групи–Исток ( МНБГ-Е) у општој мисији пружања сигурности и безбедности и слободе кретања било кад и било где на Косову.

          Виши лидери МНБГ-Е и турске снаге на Косову састали су се у кампу Бондстил 9. марта да потпишу документа која ће Турску учинити делом ове борбене групе. МНБГ-Е се сада састоји од војника из Грчке, Пољске, Украјине, Турске и Сједињених Држава.

          „Са великим задовољством желимо добродошлицу Турској у Мултинационалну борбену групу-Исток“, рекао је бригадни генерал Ал Дорман, командир МНБГ-Е. „Турска ће ојачати наше оперативне способности и општу спремност наше мисије и помоћи ће нам да пружимо сигурност и безбедност у целој зони наше одговорности“.

          Турска ће у камп Бондстил средином марта преместити јединицу величине одреда из Мултинационалне борбене групе–Југ. Турске трупе ће служити као маневарска јединица у области операција МНБГ-Е. Поједини турски војници ће такође радити са Регионалним тимом за надзор комуникације у области Гњилана.

          На састанку 9. марта, турски и амерички званичници су разговарали о распореду доласка турских трупа у Бондстил и о детаљима у вези са њиховим смештањем ту, од проналаска смештаја, преко премештања опреме до постављања телефона и компјутера.

          Први корак за турски контигент, када стигне у Бондстил биће да узме учешће у интензивном програму упознавања области у којем ће Турци радити заједно са америчким и украјинским снагама, како би научили све о области операција и мисији МНБГ-Е.

          Прелазак Турске у МНБГ-Е је део фазе „Присуства ради одвраћања“ која се одвија унутар КФОР-а. КФОР, кроз својих пет борбених група, у процесу је транзиције ка покретљивијој, флексибилнијој и агилнијој сили, способној да пружи брзу и одлучну подршку институцијама Косова, као што су КПС и ЕУЛЕКС, ако буде потребно.

          Промене су одговор на стално побољшавајућу безбедносну ситуацију широм Косова, која је резултат напорног рада и сарадње са грађанима и институцијама Косова, рекли су званичници.

          Под Присуством ради одвраћања, војне снаге широм Косова су прилагођене са 14.000 на укупну снагу од 10.000 људи, по наређењу Северно-атлантског савета, цивилног тела које надгледа НАТО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари