ТС: ЕУ од Србије тражи оптужнице и пресуде за корупцију на високом нивоу

У МЕКАЛИСТЕРОВОМ ИЗВЕШТАЈУ ПОНОВЉЕНЕ МНОГЕ КРИТИЧКЕ ОЦЕНЕ, А НЕКЕ И - ПООШТРЕНЕ

  • ТС је додала и да су у извештају Дејвида Мекалистера наведени проблеми везани за коришћење јавних ресурса и положаја у изборним кампањама и указано на одсуство парламентарне контроле извршне власти и недовољну подршку Народне скупштине независним државним органима
  • „Резолуција о Србији у којој се расправља у Европском парламенту указује да независност судства није обезбеђена у пракси и изричито подсећа на то да контроверзни догађаји у Савамали, који нису били поменути у извештају ЕК из новембра 2016. године, нису разрешени“

        РЕЗОЛУЦИЈА о Србији, о којој се расправља у Европском парламенту (ЕП), показује да досадашње активности власти у борби против корупције нису довеле до битнијег напретка, али и да је то питање једно од најважнијих на путу европских интеграција, оценила је данас Транспарентност Србија (ТС).

        Та организација је у саопштењу навела да су у последњем извештају специјалног известиоца Дејвида Мекалистера поновљена „многа критичка запажања“ из прошлогодишњег извештаја Европске комисије о Србији када је реч о борби против корупције и владавини права, а да су неке оцене сада и „пооштрене“.

        „У први план се истиче забринутост због одсуства напретка у борби против корупције, потреба да се појача примена антикорупцијске стратегије као и да се дође до резултата у виду оптужница и пресуда за корупцију на високом нивоу“, навела је Транспарентност.

        Подсећа се да је захтевом за хитним усвајањем Закона о Агенцији за борбу против корупције као и за изменама делова српског Кривичног законика о привредном криминалу и корупцији, ЕП показао незадовољство изменама тог акта из 2016. године, „изведеним уз позивање на усаглашавање са прописима ЕУ“.

        ТС је додала и да су у извештају наведени проблеми везани за коришћење јавних ресурса и положаја у изборним кампањама, одсуство парламентарне контроле извршне власти и недовољну подршку Народне скупштине независним државним органима.

        „Резолуција указује на то да независност судства није обезбеђена у пракси и изричито се подсећа на то да 'контроверзни догађаји у Савамали', који нису били поменути у извештају ЕК из новембра 2016. године, нису разрешени“, стоји у саопштењу.

        Транспарентност је навела и да извештај ЕК подсећа на потребу измене Устава Србије, „између осталог и због јачања положаја независних државних органа“, као и да констатује да „нема напретка у вези са слободом медија нити пуне јавности медијског власништва“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари