Тобоже се не мешају, а Гордон рекао Николићу и Дачићу: Тражимо дела!

ПОСЕТА ПОМОЋНИКА ХИЛАРИ КЛИНТОН БЕОГРАДУ ОТКРИЛА РУЖНО ЛИЦЕ АМЕРИЧКЕ „ПОДРШКЕ СРБИЈИ”

  • ФИЛИП ГОРДОН: Најважније нам је да нагласимо који је СМЕР којим би Србија требало да се креће, ма ко оформио следећу Владу
  • ОТКРИО: Председник Николић је и мени јутрос рекао да жели да Србија остане на путу ка ЕУ. Председник Србије решен је да се тиме позабави и обезбеди да Србија буде пуноправни члан евроатлантских институција и ЕУ, што је циљ и Сједињених Америчких Држава

         И ПОСЕТА Београду помоћника америчког државног секретара Филипа Гордона потврдила је да Србија треба подједнако зазире од подршке САД као и од притисака и ултиматума из Вашингтона.

         Ево, Гордон је саопштио да је допутовао у Београд наводно с поруком подршке САД, а не да сугерише како треба да изгледа нова влада.

         А одмах потом је - изразивши наду да ће Србија остати на путу ка чланству у ЕУ – показао право лице те „подршке”, рекавши: "Европска унија је јасно рекла да Србија, да би остала на путу ка придруживању, мора да се суочи са проблемом Косова, а то је и позиција САД”, истакао је Гордон.

         Знајући да је Американцима у „демократској Србији” дозвољено све, наставио је:

         „Најважније нам је да нагласимо који је СМЕР којим би Србија требало да се креће, ма ко оформио следећу Владу. Надамо се да ће и даље бити на путу ка чланству у Европској унији, које ми снажно подржавамо, и стабилизацији и нормализацији односа са суседима, укључујући и Косово”, рекао је Гордон за РТС.

         Дакле: СМЕР, а Гордон је још имао разлога да саопшти и да га је охрабрило понешто од онога што је чуо од својих саговорника у Београду.

         „Председник Николић је јавно рекао, а рекао је и мени јутрос, да жели да Србија остане на путу ка ЕУ”, а пут ка ЕУ, како је додао, подразумева јачање демократије код куће, очување и унапређење тржишне привреде, као и мир и стабилне односе са суседима. Председник Србије решен је да се тиме позабави и обезбеди да Србија буде пуноправни члан евроатлантских институција и ЕУ, што је циљ и Сједињених Америчких Држава.

         А колико ће вредети „пуноправни члан”, Гордон је показао поводом питања да ли је ово прави тренутак да се оконча цивилна мисија на Косову, с обзиром да је председник Николић изјавио да је неприхватљиво да се поваћава број напада на Србе на Косову. Јер, „мртав ладан” је рекао да „није сигуран да је то исправан опис онога што се догађа”.

         Према његовим речима, „истина је да се пре неки дан догодила ужасна трагедија и грозан злочин”, убиство српског брачног пара који се вратио на Косово, што су САД осудиле захтевајући да се починиоци приведу правди, а најважније је да се заштити безбедност свих грађана Косова, за шта тамо постоје међународне снаге.

         „Не верујемо да то може да се постигне српским безбедносним присуством или присуством српских војних или обавештајних снага на северу. То је једно од оних кључних питања на којима желимо да заједнички радимо са Београдом", указао је амерички дипломата.

         САД, истакао је он, сматрају да је Косово „спремно за завршетак надзирања независности" и да је „много напредовало у четири године од стицања независности”.

         Гордон је потпуно неувијено рекао да Вашингтон одавно свим српским лидерима говори да је против безбедносног присуства Србије на северу Косова.

         „Верујемо да оно није у складу са Резолуцијом 1244 и да не доприноси миру и безбедности у региону. Такође, исцрпљује буџет Србије и не верујемо да се на тај начин штите Срби на Косову,” рекао је он, напомињући да ће Вашингтон „наставити да јасно ставља до знања да је то препрека у односима између САД и Србије”.

         А још је – да се у Београду неко не би можда занео – саопштио:  „Тражимо дела, а не речи, а постоје нека отворена питања у вези са путем који ће Србија изабрати. Ми само можемо јасно да кажемо за који пут ми сматрамо да је свима у интересу. Тада ћемо сарађивати са било којом владом”.

 

Са Николићем сат, са Дачићем – мало дуже

         САСТАНАК високог америчког званичника и председника Србије почео је у 09.15 и трајао је око сат времена. Састанку су присуствовали и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, и Николићев саветник Марко Ђурић, а након сусрета нико од учесника није давао изјаве новинарима.

         Одмах након састанка с председником Србије, Гордон је започео састанак с мандатаром за састав будуће владе. Састанак са Дачићем је почео у Палати Србија у 10.30 и трајао је нешто више од сат времена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари