ТАДИЋ: Николић се мора одрећи великосрпских идеја и мисли

ЛИДЕР ДС КОАЛИЦИЈУ СПС-СНС - У ИНТЕРВЈУУ ЗАГРЕБАЧКОМ ГЛОБУСУ

- НАЗВАО „ЦРВЕНО-ЦРНОМ КОАЛИЦИЈОМ“

  • Тадић је рекао да је Србија у извесном смислу прихватила реалност да је Косово самостално и да чак ни током преговора није имала намеру да Косово учини несамосталним већ је желела да се дефинише правни оквир те самосталности
  • Рекао је да Србија више нема никакве институције нити инструменте којима би управљала било каквим процесима на Косову.
  • Признајући да Косово и његови савезници имају стратегију полаганог корачања према пуној независности, Тадић је рекао да је тај интерес (којим би био испуњен циљ Албанаца на Косову) легитиман и да га нико не може порицати
  • Али - додао је - и Србија има своје интересе на Косову где имамо своје грађане, своје културне споменике и свој државни интегритет. То не смеју заборавити ни друге земље региона, јер ако се прихвати демонтажа интегритета Србије, онда ће пре или касније моћи бити демонтиран цео регион
  • Поводом питања да ли сматра своју политику промашеном - јер Србија сада нема ни Косово ни ЕУ - Тадић је изразио уверење да Србија може имати и једно и друго, али да он  ни часа није мислио да ће Србија интегрисати косовски простор на начин како је то било у време Милошевића
  • Оценио је да за пораз на изборима најодговорнији сам, као и да је крив што многи у Србији нису изашли на изборе, па признао: „Као председник државе нисам имао увид у све шта се дешавало око мене и зато је добро да као кибицер са стране осмотрим шта се дешава у Србији”
  • ФАКТИ: Ево ко је осам година владао Србијом! Ево са које позиције се из Београда и данашњи Николић сумњичи као великосрпски националиста! Ево како се лепо Хрватима каже оно што се не каже у својој земљи! Ево како се Хрватима - са њиховим историјским „сензибилитетом“ - влада своје земље, која још није ни састављена, осумњичи као црвено-црна! Ни мање, ни више! Прочитајте бар двапут!

          ОЧЕКУЈЕМ од Томислава Николића да води рачуна о интересима српског народа, што значи да великосрпске идеје морају нестати из његових мисли и речи, рекао је Борис Тадић у интервјуу за хрватски недељник Глобус.

          Рекао, остао жив и додао: да сам на његову месту, отишао бих у Вуковар и Сребреницу. Треба направити искорак, пружити руку, извинити се. Било би врло корисно да се састану он и Иво Јосиповић.

          Текст интервјуа у Глобусу објављен је тако као да је Тадић одговарао хрватском ијекавицом. Сам интервју почиње овим уводом:

Croatia summit

          Борис Тадић не изгледа као политичар који је најприје изгубио предсједничке изборе, а онда и прилику да састави нову Владу Србије. О политици говори једнаким, државничким тоном као док је био шеф државе. Разлика је једино што смо овога пута разговарали у сједишту његове Демократске странке, а у јесен 2010., кад сам радио први интевју с њиме, разговарали смо у Предсједништву Србије.

          Тадић се тек мора привикнути на нову ситуацију, па и сам признаје да се осјећа као гост у сједишту своје странке у коју је као предсједник Републике свраћао тек три-четири пута годишње. У ДС-у још нема ни свој уред, каже. Али има будно осигурање којем није била прихватљива идеја да Тадића фотографирамо на улици, испред зграде ДС-а.

          У једном тренутку тијеком разговора Тадићу су донијели папирић с поруком и, пошто га је прочитао, замолио је за паузу. Прекинули смо интервју.

          Кад се вратио, рекао нам је да је управо добио информацију како је опет дошло до застоја у разговорима о састављању нове Владе Србије. Тијеком разговора јасно је показао да прати сваки корак политичких противника и да је спреман у сваком тренутку искористити нову прилику ако му се укаже. А да је итекако спреман на то, показао је у Дубровнику, на Croatia summitu прошлога викенда, гдје је својим поступком засјенио све друге лидере и догађаје.  

          После овога, кренула су питања и одговори:

          Својим доласком на Croatia summit у Дубровник многе сте изненадили, поготово својом гестом на крају скупа кад сте се руковали с косовским премијером Тачијем. Постоје разна објашњења вашег доласка, укључујући и тврдње да вас је на долазак наговорила америчка администрација. Што је права истина?

          - Права је истина да је требало разбити блокаду која је трајала годинама. Због поштивања државног поретка и Устава државни дужносници досад нису могли судјеловати на скуповима на којима судјелују и дужносници тзв. државе Косово. Али то је стварало атмосферу у којој се проблеми нису могли рјешавати. Без реалних сусрета и размјене мишљења о ситуацији на Косову није се могло ићи даље. Технички дијалог је постојао, почели смо рјешавати свакодневне проблеме људи на Косову, али то није довољно.

          Зато сам као бивши државни дужносник Србије одлучио доћи у Дубровник, јер је Croatia summit важан регионални скуп, посебно важан за Хрватску јер је приказује као земљу која покреће процесе и у којој се разбијају неке блокаде. Наш сусрет нема никакав повијесни значај, сада неће ништа промијенити, али може помоћи да се у будућности направе неки пуно значајнији кораци. То је била сврха нашег руковања.  Да не би било забуне, Тачи и ја смо се већ сусретали и разговарали тијеком 2007. док су трајали преговори о Косову.

          Је ли истина да сте се и тајно састајали?

          - Не, нисмо се тајно састајали. Али наши ранији састанци различито су тумачени. Мене су оптуживали да сам издао српске интересе. Тачија сумњиче да је судјеловао у криминалним радњама. Но, оставимо сад све то по страни, тај процес против Тачија тече и нека суд одлучи је ли крив или није. Ја сам увијек спреман повлачити непредвидиве политичке потезе ако су они корисни за друштво. Мене занима корисна политика, а  другима препуштам ове уобичајене политичке потезе од којих нитко нема користи осим људи који вуку такве потезе.

          Политичка јавност у Србији углавном је негативно реагирала на ваш одлазак у Дубровник. Ваш дојучерашњи сурадник и уједно мандатар нове Владе Ивица Дачић оптужио вас је да сте тако дали легитимитет Тачију за којега, како сте и сами рекли, постоје индиције да има везе с криминалом. Како тумачите те критике?

          - То је дио политичког фолклора. Дачић заборавља да је нови предсједник Србије Томислав Николић у Bruxellesu најавио свој скори састанак с предсједницом тзв. државе Косово. Што ће на то рећи Дачић? Мислим да је та идеја предсједника Николића добра и дајем му подршку за тај сусрет. У том контексту, мој сусрет с косовским премијером Тачијем може само олакшати тај нови корак на који се спрема Николић. То не значи да Србија треба признати независност Косова, већ у демократском дијалогу треба пронаћи рјешње које ће узимати у обзир интересе обију страна. И даље вјерујем да се Косову не треба приступати по логици побједника и пораженога. 

          Оволико од интервјуа је Глобус пласирао на свом веб-сајту. Остало је агенцијско „препричавање“ осталих питања и Тадићевих одговора.

          Тадићу је било постављено и питање: да ли је коалиција СПС и СНС, на коју се с великим опрезом гледа у Хрватској и међународној заједници, опасност за стабилност региона, а он је, у свом стилу, прво рекао да би био срећан кад се то не би десило због великог напора који је уложен у стабилизацију региона. Па нагласио:

          „Све што сам лично радио, било би поништено и био бих несрећан кад би црвено-црна коалиција имала такве ефекте на стање у региону... Апелујем на лидере црвено-црне коалиције да буду суздржани и да ни по коју цену не поништавају достигнућа у региону”, рекао је он.

          Говорећи о односима са Јосиповићем, Тадић је рекао да све што су њих двојица до сада урадили може бити доведено у питање.

          „Да ли је изгубљено, тек ћемо видети јер се без српско-хрватских односа не може решити конфликтност региона”, навео је Тадић.

          Поводом Косова, Тадић је рекао да је Србија у извесном смислу прихватила реалност да је Косово самостално и да чак ни током преговора није имала намеру да Косово учини несамосталним већ је желела да се дефинише правни оквир те самосталности.

          Према његовим речима, Србија више нема никакве институције нити инструменте којима би управљала било каквим процесима на Косову.

          Истичући да Косово и његови савезници имају стратегију полаганог корачања према пуној независности, Тадић је рекао да је тај интерес којим би био испуњен циљ Албанаца на Косову легитиман и нико га не може порицати.

          „Али и Србија има своје интересе на Косову где имамо своје грађане, своје културне споменике и свој државни интегритет. То не смеју заборавити ни друге земље региона, јер ако се прихвати демонтажа интегритета Србије, онда ће пре или касније моћи бити демонтиран цео регион”, рекао је Тадић.

          На питања да ли сматра своју политику промашеном јер Србија сада нема ни Косово ни ЕУ, Тадић је изразио уверење да Србија може имати и једно и друго, али да ни часа није мислио да ће Србија интегрисати косовски простор на начин како је то било у време Милошевића.

          Тадић је рекао и да је за пораз на изборима најодговорнији он сам, као и да је крив што многи у Србији нису изашли на изборе.

          „Као председник државе нисам имао увид у све шта се дешавало око мене и зато је добро да као кибицер са стране осмотрим шта се дешава у Србији”, рекао је лидер ДС.

          Осврћући се на апел Томислава Николића да се постигне страначки и национални консензус поводом КиМ, Тадић је био једак:

          „Не може се обезбедити национални консензус око Косова јер Николић и Дачић припадају истом политичком полу, а консензус се постиже између два различита политичка пола”

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари