ТАДИЋ: Изјаве Николића и Грубјешић можда воде промени државног курса

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПРИЗНАО ДА ЈЕ БИЛА ЛАЖНА ПАРОЛА „И КОСОВО И ЕУ“

  • Уговорни „добросуседски односи“ са Косовом - то је услов који се у мојим разговорима са међународним представницима, што са парламентарцима доминантних странака земаља „квинте“, што са државницима, постављао искључиво као пројектовани услов у тренутку када Србија треба да постане чланица ЕУ. Значи, у коначној фази. Међутим, очигледно је да је тај услов сада померен за датум за преговоре
  • Изјаве председника Томислава Николића и Сузане Грубјешић - да не треба срљати у преговоре о чланству, да не треба журити - имају своја два лица.   Можда се може разумети намера да се смањи притисак на Србију око нових услова али, с друге стране, тај став несумњиво успорава процес европских интеграција. За две-три године се може продужити процес преговарања са несагледивим коначним последицама тог продужетка

        ПОДИЗАЊЕ односа са Косовом и Метохијом на потписану уговорну обавезу, са представницима у Приштини и Београду никада нисам добио као услов за прикључење Србије у Европску унију, рекао је за Политику бивши шеф државе и лидер Демократске странке Борис Тадић.

       Вучић је напоменуо да сте чули и тежи услов од писаног споразума са Приштином?

       - Грађани су знали све услове које нам је презентовала ЕУ, чак и оне најтеже који су изречени на разговорима са Ангелом Меркел, које је и она сама на конференцији за новинаре у Београду образложила.

       Значи, није било седмог услова - добросуседски односи са Косовом?

       - Тај услов је увек истицан као претпоставка нашег пуноправног чланства у ЕУ а не само почетка преговора. То је услов који се у мојим разговорима са међународним представницима, што са парламентарцима доминантних странака земаља „квинте“, што са државницима, поставља искључиво као пројектовани услов у тренутку када Србија треба да постане чланица ЕУ. Значи, у коначној фази. Међутим, очигледно је да је тај услов сада померен за датум за преговоре.

       Зашто је по Вама померен тај услов?

       - Из више разлога. Нема никакве дилеме да су странке садашње владе давале сигнале да би могле бити флексибилније поводом питања КиМ и, наравно, када пошаљете једну такву информацију истог тренутка се врши тестирање те флексибилности и зато се поставља виши услов.

       С друге стране, треба подсетити да тај услов није дошао из свих земаља, него из једне посланичке групе, свакако најмоћније овог тренутка у Европи, а не само у Немачкој, то је Хришћанско демократска унија. Треба имати на уму да долазе избори у Немачкој, а да је и због наших избора и формирања владе изгубљено одређено време. И због тога изјаве председника Томислава Николића и Сузане Грубјешић да не треба срљати у преговоре о чланству, да не треба журити, имају своја два лица.

       Можда се може разумети и намера да се смањи притисак на Србију око нових услова али, с друге стране, тај став несумњиво успорава процес европских интеграција. Због тога ми као грађани можемо платити изузетно високу чак и финансијску цену. Таквим изјавама ми ништа нисмо учинили нажао онима којима је данас питање проширења ЕУ кост у грлу када их чекају избори у њиховим матичним земљама, напротив дали смо им аргументацију зашто сада они могу да одложе питање датума преговора за Србију на неодређено време. Али, ако се то нама деси, онда ћемо за две-три године продужити процес преговарања са несагледивим коначним последицама тог продужетка.

       Да ли такве изјаве доживљавате као промену државне политике?

       - Такве изјаве Томислава Николића и Сузане Грубјешић остављају такву могућност. Оне релативизују и размекшавају чврсте одлуке које смо имали на свим нивоима државе, од владе и парламената у претходних дванаест година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари