Свршени средњошколци Мађари траже да пријемне испите на факултетима полажу на матерњем језику

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ: ПОСТОЈИ И ДЕЛУЈЕСАВЕЗ МАЂАРСКИХ УЧЕНИКА ВОЈВОДИНЕ
 

        САВЕЗ мађарских ученика Војводине (VaMaDiSz) најавио је данас жалбу на одлуку Вишег суда у Новом Саду, којом је одбачена њихова молба да им се на Универзитету у Новом Саду омогући полагање пријемних испита на мађарском језику.

        У саопштењу које је потписао председник VaMaDiSz Атила Шоти, наводи се да су студенти „запрепашћени том одлуком“, те да већ месец дана чекају образложење одлуке која „није у складу са законом“.

        „Зашто једна високошколска установа не мора да поштује закон, зашто је у праву онај ко не поштује наша права, зашто је упитна надлежност Покрајине, зашто није саслушан сведок којег смо предложили, зашто нема ни писаног ни усменог образложења већ месец дана?“, питао је Савез у саопштењу.

        Како наводе, питања која су поставили, Суд је у потпуности игнорисао, што је приморало Савез да о „скандалозној одлуци“ информише јавност.

        Шоти је најавио другостепени поступак и изразио наду и поверење у правосудни систем Србије.

        VaMaDiSz је децембра 2015. поднео новосадском Вишем суду тужбу против Правног факултета у Новом Саду због заштите од дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем језику.

        У тужби је наведено да Правни факултет на пријемном испиту за упис у школску 2015/2016 годину, није применио одлуку Скупштине Војводине од 8. априла 2015. о полагању пријемног испита на језицима националних мањина и да су тиме прекршени и закони Србије и међународне норме.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари