Студија изводљивости и Косову*

САВЕТ ЕУ ЗА ОПШТЕ ПОСЛОВЕ ПРЕПОРУЧИО

ДА СЕ СРБИЈИ ОДОБРИ СТАТУС КАНДИДАТА

  • Студија изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом не прејудицира статус и позиције држава чланица о признању Косова, напомиње се у закључцима

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Савет Европске уније (ЕУ) за опште послове препоручио је данас да се Србији одобри статус кандидата за чланство у Унији и очекује да Европски савет ову одлуку потврди на мартовском заседању, наводи се у закључцима Савета.

        Савет ЕУ је, у складу са закључком од 9. децембра, размотрио и потврдио да је Србија наставила да показује посвећеност у постизању даљег напретка у имплементацији споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине.

        То укључује и споразуме о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) и регионалној сарадњи, додаје се у закључцима и наводи да је Београд активно сарађивао да омогући Еулексу и Кфору да извршавају своје мандате.

        Савет позива Београд и Приштину да наставе спровођење свих споразума који су постигнути до сада.

        „Када је реч о Косову* (ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова), Савет подсећа на закључке од 5. децембра“.

        „Без прејудицирања позиција држава чланица о статусу, или било које будуће одлуке коју ће Савет донети, Савет узима у обзир намеру Европске комисије да покрене израду Студије изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Косова“, наводи се у закључцима.

        Савет у Анексу 1 најављује да ће Студија о изводљивости бити размотрена када буду испуњени политички, економски и правни критеријуми за Споразум о стабилизацији и придруживању.

        Студија изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом не прејудицира статус и позиције држава чланица о признању Косова, напомиње се у закључцима.

        У Анексу 2 стоји да је поштовање и заштита мањина важан критеријум за приступање ЕУ.

        Подсећа се да извештај Европске комисије из октобра прошле године потврђује постојање правног и институционалног оквира за поштовање и заштиту права мањина у Србији, али да је потребно наставити његову имплементацију, како би се унапредило поштовање тих права.

        Комисија ће наставити пажљиво да прати напоре Србије на том пољу и налазе о томе саопштиће у извештају у напретку који ће бити објављен у октобру ове године.

        У Анексу 3 се каже да ће Комисија наставити да прати да ли Србија одржава неопходан степен реформи, у складу са критеријума за чланство, укључујући примену усвојених закона.

        При томе ће посебна пажња бити посвећена владавини права и унапређењу пословног окружењу.

        Комисија ће пратити и како Србија примењује споразуме постигнуте у дијалогу Београда и Приштине. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари