Што у Савамали нису уклонили булдожери - обрисано из катастарске евиденције

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА УТВРДИО ДА СВУ ДА „ПРЕЖИВЕЛА“ ОБЈЕКТА НЕЗАКОНИТО БРИСАНА БЕЗ ЗНАЊА ВЛАСНИКА

Булдожер у Савамали

        ЗАШТИТНИК грађана утврдио је данас да су два објекта у београдској Савамали, која су остала нетакнута у ноћном рушењу пре годину дана, накнадно незаконито обрисана из катастарске евиденције.

        Омбудсману се обратио заступник предузећа које је власник два објекта у Херцеговачкој 12 и 13. Они нису срушени у ноћи између 24. и 25 априла, а у јулу прошле године је сазнао да су ти објекти, иако и даље постоје, избрисани из катастарске евиденције.

        Заштитник грађана је утврдио да је незаконитим и неправилним брисањем из евиденције два објекта у Херцеговачкој улици, Служба за катастар непокретности Савски венац при Републичком геодетском заводу грубо повредила право власника на мирно уживање имовине.

        Служба за катастар непокретности, иако је имала податак о држаоцу и власнику ових објеката, није га обавестила о увиђају, нити о закључку.

        Супротно стварном стању на терену, службено лице из катастра је у записнику констатовало да је један од објеката порушен, други руиниран, иако је два месеца касније вештачењем спроведеним у судском поступку, утврђено да оба објекта и даље постоје и да је могућа њихова санација.

        Дан након увиђаја, а пре сачињавања записника, Служба за катастар донела је решење о брисању објеката из евиденције непокретности које није доставила притужиоцу, утврдио је Заштитник грађана.

        „Омбудсман је препоручио Републичком геодетском заводу - Служби за катастар непокретности Савски венац да притужиоцу достави решење о упису јавне својине, као и да, без одлагања, утврди одговорност службених лица за учињене пропусте у поступку брисања објеката притужиоца из евиденција катастра непокретности“, наведено је у препоруци заштитника грађана.

        Републички геодетски завод и Служба за катастар непокретности Савски венац обавезни су да у року од 60 дана обавесте Заштитника грађана о поступању по упућеним препорукама.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари