СТЕФАНОВИЋ: Договор о таблицама не важи за север КиМ

АКО ГОВОРИ ИСТИНУ, ОСТАЈЕ НЕЈАСНО - ЗАШТО ДОСАД

НИ ОН НИ ЗВАНИЧНИ БЕОГРАД НИСУ РЕАГОВАЛИ

  • Нагласивши да не постоје тајни делови тог споразума, Борко Стефановић оценио да су Приштина и део међународне заједнице злоупотребили постигнуто решење о слободи кретања

         БРИСЕЛСКИМ договорима о слободи кретања није предвиђено да Срби на северу КиМ користе косовске регистарске таблице - изјавио је шеф београдског тима за дијалог са Приштином Борислав Стефановић.

         Настојећи да се „опере“, он је за РТС истакао да су Приштина и део међународне заједнице злоупотребили постигнуто решење о слободи кретања. Истовремено је напоменуо да не постоје тајни делови тог споразума.

         „Ми смо током преговарачког процеса врло јасно истакли да север Косова, због својих специфичности, не може да потпада под ову одредбу договора и да се она односи на Србе јужно од Ибра, зато што је на северу КиМ другачија ситуација”, нагласио је Стефановић.

         Према његовим речима, потребе Срба јужно од Ибра ишле у том правцу, што је постало јасно након наших детаљних консултација са њима, да им се омогући алтернативно коришћење таблица, са префиксом КС, дакле статусно неутралних.

         Припадници ЕУЛЕКС-а почели су јуче возачима који користе административни прелаз Јариње да деле летке са обавештењем да возила морају бити пререгистрована на КС или РКС таблице.

         У летку пише да су нови прописи у вези са регистарским таблицама у складу са споразумом о слободи кретања постигнутим у дијалогу власти Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

         „Свим власницима аутомобила са пребивалиштем на Косову је дозвољено само да имају регистарске таблице са иницијалима КС или РКС”, пише на летку ЕУЛЕКС-а.

         Косовско министарство унутрашњих послова донело је одлуку којом је од 1. јуна забрањено кретање на Косову возилима која имају српске таблице са почетним словима косовских градова.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари