Стечај није решење, а штрајк не помаже да се пронађе

Саопштење Управног одбора ТВ Авала чијом седницом је председавао Данко Ђунић

* Управни одбор је констатовао да је наставак штрајка додатно угрозио ионако тешку економску ситуацију у којој се налази ова кућа и успорио преговоре о докапитализацији који су се потенцијалним партнерима вођени, а што је представљало један од начина превазилажења проблема ТВ Авала

* Власници у свим годинама постојања ТВ Авала само инвестирали у ову медијску кућу, те да је захваљујући томе и постојала, јер и ТВ Авала попут већине медија није имала позитивни, већ негативни пословни биланс

* УО ТВ Авала позвао све запослене да се врате својимредовним радним обавезама и на тај начин и сами допринесу што бржем опоравку куће у којој раде, а на тај начин чувају и своја радна места

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Управни одбор ТВ Авала позвао је све запослене да се врате редовним радним обавезама и најавио да ће наставити да улаже напоре да се ситуација у овој медијској кући што пре стабилизује, указујући да стечај, као могућа последица садашњег стања,није решење ни за кога.

         Управни одбор ТВ Авала изражава спремност да и са запосленима, али и са релевантним медијским организацијама и удружењима, сарађује како на решавању овог проблема, тако и на проналажењу решења која би допринела стабилизацији читаве медијске сфере, значајно уздрмане актуелном економском кризом.

         У тексту саопштења Управног одбора поред осталог пише:

         "Већински домаæи власници ТВ Авала и председник Управног одбор ове медијске куће поводом актуелне ситуације на ТВ Авала издали су следеће саопштење за јавност:

         У понедељак 9. јануара 2011. године, који је уједно практично први прави радни дан у овој години, већински домаћи власници ТВ Авала одржали су поводом актуелне ситуације у овој медијској кући састанак Управног одбора коме је председавао председник Данко Ђунић.

         Изражавајући жаљење што запослени који су у штрајку нису прихватили договор који је пре Нове године био постигнут са представницима штрајкачког одбора, Управни одбор је констатовао да је наставак штрајка додатно угрозио ионако тешку економску ситуацију у којој се налази ова кућа и успорио преговоре о докапитализацији који су се потенцијалним партнерима вођени, а што је представљало један од начина превазилажења проблема ТВ Авала.

         Управни одбор је обавештен да су и у време празника домаћи власници чинили све да нађу излаз из насталих проблема, те да се на решавању актуелног стања ради интензивно и свакодневно.

         Свима је, међутим, јасно да у тешкој економској ситуацији изазваној како светском, тако и домаћом кризом, то није ни лако ни брзо могуће.

Данко Ђунић

         Ово тим пре, што су у ситуацији у којој запослени штрајкују, додатну нервозу испољили и пословни партнери, па се у првом дану после празника рачун ТВ Авала нашао у великој блокади изазваној пуштањем меница једног од партнера са којим иначе, постоји споразум о репрограму дуга.

         Адвокатски тимови већ у току дана покушаће да разреше ову ситуацију, а власници да заједно са Управним одбором нађу што хитније решење које æе обезбедити не само исплату зарада већ и опоравак ове медијске куће.

         ТВ Авала једина је национална телевизија која ни у 2011.г. није отпустила ни једног свог запосленог нити је прибегла мерама тзв. "линеарног умањења зарада". Исплата зарада је каснила, али оне нису биле умањиване.

         Битка за опстанак ТВ Авала значила је и битку за свако радно место, а не само битку за исплату зарада и одржавање програмског концепта који није значио пуку битку за рејтинге, већ пре свега одржавање програмске репутације.

         Такође, чињеница да се радницима дугују четири и по зараде не значи да запослени, више од четири месеца уопште немају примања, већ значи да се зараде исплаћују сукцесивно у оном обиму у коме то дозвољава прилив новца који телевизија зарађује.

         То што до исплате није дошло у дану у коме је било предвиђено није последица нечијих обмана, већ чињенице да је новца на тржишту мало и да наплате потраживања касне.

         Тим пре што је ова обустава рада спроведена на начин који је у супротности са законом и, нарочито у последњим данима, представља нарушавање и неких међународних уговора које ова кућа има по основу лиценцних програма.

         Важно је напоменути и то да су власници у свим годинама постојања ТВ Авала само инвестирали у ову медијску кућу, те да је захваљујући томе и постојала, јер и ТВ Авала попут већине медија није имала позитивни, већ негативни пословни биланс.

         УО ТВ Авала зато позива све запослене да се врате својим редовним радним обавезама и на тај начин и сами допринесу што бржем опоравку куће у којој раде, а на тај начин чувају и своја радна места. Истовремено, УО ће наставити да улаже напоре да се ситуација у ТВ Авала што пре стабилизује.

         Стечај, који је једна од могућих последица овакве ситуације, свакако није решење ни за кога.

         УО ТВ Авала због тога изражава спремност да и са запосленима, али и са релевантним медијским организацијама и удружењима сарађује како на решавању овог проблема, тако и на проналажењу решења која би допринела стабилизацији читаве медијске сфере, значајно уздрмане актуелном економском кризом".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари