Шошкић поднео оставку на функцију гувернера

(НЕ)ОЧЕКИВАНО ПИСМО ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ

ПРЕДСЕДНИКУ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Дејан Шошкић

  • Својом оставком желим да спречим да политичко изнуђивање промене на врху независне институције каква је Народна банка Србије буде једини разлог за усвајање лошег закона, с могућим озбиљним последицама на финансијску стабилност и кредибилитет државе - написао је Дејан Шошкић у писму Небојши Стефановићу

        ГУВЕРНЕР Народне банке Србије, Дејан Шошкић обавестио је председника Скупштине Републике Србије, Небојшу Стефановића, да подноси оставку на функцију.

        Факти објављују пуни текст Шошкићевог писма Стефановићу:

        „На основу одредбе члана 27. Закона о Народној банци Србије - Народној скупштини РС подносим оставку на функцију гувернера Народне банке Србије. Оставку подносим знатно пре истека шестогодишњег мандата на који сам, као нестраначка личност и професор Универзитета у Београду, изабран 28. јула 2010. године.

        Разлог за оставку су предложене измене и допуне Закона о Народној банци Србије које, по мом мишљењу, битно нарушавају независност Народне банке Србије и отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар Народне банке Србије којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи.

        Усвајање оваквих измена и допуна Закона о Народној банци Србије могло би утицати на битно погоршање позиције наше земље на међународним финансијским тржиштима и успорити процес европских интеграција, што се већ сада може закључити из реакције међународних финансијских институција и осталих међународних чинилаца од којих зависи финансијска подршка нашој земљи у кризним условима.

        Својом оставком желим да спречим да политичко изнуђивање промене на врху независне институције каква је Народна банка Србије буде једини разлог за усвајање лошег закона, с могућим озбиљним последицама на финансијску стабилност и кредибилитет државе. Надам се да ће моја оставка омогућити предлагачима закона да пажљивије сагледају и анализирају његове последице, те да га ускладе с принципима независности централних банака какви важе у земљама са уређеним финансијским системом.

        Напомињем на крају да ми је текст закона који се предлаже достављен тек у току јучерашњег поподнева и са жаљењем констатујем да је изостала било каква јавна расправа о овако важном системском закону за који се предлаже да се донесе по хитном поступку.

        И овог пута бих нагласио да је Народна банка Србије у претходном периоду успешно остварила свој основни циљ - стабилност цена. Просечна инфлација у првих шест месеци 2012. године износила је 4,3%, а параметри финансијске стабилности банака у Републици Србији су изнад просека у односу на друге европске земље. Иначе, Народна банка Србије је једна од само две државне институције на чији рад у прошлој години државни ревизор није имао никаквих замерки.

        Молим Вас да прихватите моју неопозиву оставку на место гувернера Народне банке Србије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари