Скот тврди да САД Србију ни на шта не терају, чак ни да уђе у NATO

ПАК НИЈЕ ПРОПУСТИО ДА НАГЛАСИ ДА ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА ВОДИ ПОЛИТИКУ „ОТВОРЕНИХ ВРАТА“

  • Кајл СКОТ на међународној конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија - изазов и дилеме“: „Неутралност не значи да се не заузимате за нешто. Неутралност не значи да су вредности безначајне. Неутралности не значи да немате став о важним питањима… Неутралност не мора бити перманентна, јер Србија жели безбедност за себе, а начини за њено постизање се могу мењати“

        АМБАСАДОР Сједињених Држава у Србији Кајл Скот изјавио је данас у Београду да је лаж да неко притиска Србију да уђе у NATO.

        Према његовим речима,  NATO има политику „отворених врата“ за све државе које желе да му се прикључе, али да поштује одлуку Србије о војној неутралности.

        Скот је изразио подршку САД европском путу Србије, али и додао да је ЕУ заједница вредности које се не могу бирати.

        „Неутралност не значи да се не заузимате за нешто. Неутралност не значи да су вредности безначајне. Неутралности не значи да немате став о важним питањима“, рекао је Скот на међународној конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија - изазов и дилеме“ у Београду.

        Као узоре за политику војне неутралности, Скот је навео Шведску и Финску.

        Према његовим речима, неутралност поставља многа тешка питања на која ће Србија морати да одговори.

        Амбасадор САД је додао и да неутралност не мора бити „перманентна“, јер Србија жели безбедност за себе, а начини за њено постизање се могу мењати.

        Амерички амбасадор у Србији рекао је данас да је унутрашњи дијалог о Косову који је најављен у Србији „добар корак“ али да је то „унутрашње питање Србије“.

        „То питање се поставља на погрешну адресу. Колико ја разумем, председник (Србије Александар) Вучић је отворио унутрашњи дијалог, а ја сам дипломата“, рекао је Скот.

        Одговарајући на питања новинара после обраћања учесницима међународне конференције „Западна безбедносна архитектура и Србија изазов и дилеме“, Скот је рекао да не жели да се меша у унутрашње ствари Србије и да ће сачекати резултате (дијалога), додајући да верује да цивилни сектор може да одигра веома битну улогу у том процесу.

        Упитан о уласку Српске листе у владу Косова, Скот је два пута поновио да то није питање за њега него за амбасадора САД у Приштини.

        На конференцији су поред Скота говорили и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, председница београдског Центра за спољну политику Александра Јоксимовић, амбасадори Шведске и Финске у Србији Јан Лундин и Петри Иконен, као и више представника амбасада и аналитичара.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари