САД преко USAID дале Србији 22 милиона долара бесповратне помоћи

ЗА ЈАЧАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ И ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА, МЕДИЈЕ И БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

  • Јадранка ЈОКСИМОВИЋ: САД су од 2001. године до данас око милијарду долара бесповратне помоћи на неки начин ставиле на располагање Србији - за реформе и развој и унапређење различитих области живота и на локалном нивоу. Наглашавам да то нису ни зајмови ни кредити већ бесповратна помоћ у виду грантова
  • Кајл СКОТ: Дугогодишња помоћ САД може се видети на интерактивној мапи која се налази на сајту амбасаде. На мапи је означено више од 1.850 тачака, од којих свака представља активност америчке подршке у виду реновирања школа, преко асфалтирања путева, до обнове споменика културе

        ВЛАДА Сједињених Америчких Држава преко USAID -Америчке агенције за међународни развој - и Влада Србије закључили су споразуме којима САД донирају још 22 милиона долара бесповратне помоћи Србији.

        Новац је намењен јачању конкурентности, владавине права и оснаживању функционисања државних институција, унапређење медијског окружења и борби против корупције.

        Споразуме су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амерички амбасадор Кајл Скот и директорка мисије USAID-а у Србији Аза Ел-Абд.

        Након потписивања споразума Јоксимовић је указала да иако политички односи САД и Србије некад имају своје успоне и падове, САД неупитно од 2001. године на конкретан начин помажу развој и реформе у Србији па и европски пут Србије.

        „САД су од 2001. године до данас око милијарду долара бесповратне помоћи на неки начин ставиле на располагање Србији за реформе и развој и унапређење различитих области живота и на локалном нивоу у Србији. Наглашавам, да то нису ни зајмови ни кредити, и то је бесповратна помоћ у виду грантова”, рекла је Јоксимовић.

        Она је напоменула да је важно да грађани Србије знају и за тај сегмент односа са САД.

        „САД су један од значајнијих партнера који у финансијском смислу подржава наш пут ка ЕУ и све ове развојне шансе и потенцијале”, нагласила је Јоксимовић.

        Она је подсетила да је сарадња са САД и USAID добра на различитим пројектима, посебно издвојивши пројекат развоја југа и југозапада Србије, општина које нису развијене.

        Амерички амбасадор је указао да се дугогодишња помоћ САД може видети на недавно објављеној интерактивној мапи која се налази на сајту амбасаде.

        На мапи је, како је указао, означено више од 1.850 тачака, од којих свака представља активност америчке подршке у виду реновирања школа, преко асфалтирања путева, до обнове споменика културе.

        „Наша помоћ је омогућила реновирање прекршајних судова широм Србије, као и увођење електронских система управљања предметима у судовима, а то је донело више од 100 милиона евра буџету кроз судске трошкове и наплаћене казне, као и до смањења броја старих предмета”, додао је Скот.

        Такође је навео и да је на нивоу локалне самоуправе америчком помоћу обновљене су школе, социјални центри и путеви, и уведена је електронска управа у 83 општине што је, како је рекао, грађанима Србије поједноставило посао око мењања адресе или уписа у матичне књиге.

        Његова влада је, како је рекао Скот, помогла је и израду првог Закона о заштити узбуњивача, чиме је олакшано пријављивање корупције и превара.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари