Са чиме ће ДС и Тадића суочити губитак власти у Новом Саду?

ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ СЕ ВЕЋ ВРАЋА БУМЕРАНГ

КОЈИ ЈЕ САМА „НАПРАВИЛА“ ПРИЛИКОМ ФОРМИРАЊА БГ-ВЛАСТИ 2008.

Тадић и Игор Павличић, градоначелник Новог Сада

        КОМПОНОВАЊЕ градске власти у Београду 2008. показало је главну тенденцију: странке које су у влади - желе да владају и свим градовима и општинама. Где год могу. Поготово тамо где још има каквих таквих градских (општинских) буџета.

        Том „закону“ је кумовала понајвише Демократска странка. Сада јој се тај „закон“ враћа као бумеранг. У неким општинама се то већ догодило, а наредних дана се може догодити и у Новом Саду који је - после Београда - најомиљенији и најмаснији страначки „залогај“.

        Зато је покрајински лидер ДС Бојан Пајтић већ почео да прети СНС и СПС - ако не одустану од најављеног растурања новосадске коалиције - политичком дестабилизацијом у држави...

        А то није ништа према турбуленцијама које ће, нема сумње, губитак Новог Сада изазвати у самој ДС...

У интересу ДС  је да Тадић што пре оде

Душан ЈАЊИЋ, оснивач и координатор Форума за етничке односе

• Кад се среди стање у ДС, кад се буде знало ко води ту странку, доћи ће до другог прекомбиновања. Већ сада видимо обазривост према Ђиласу...

• Што Тадић дуже буде трајао - рашће изгледи да ДС изгуби и Војводину и Београд

        КО другоме јаму копа, сам у њу пада!

        Ово што се сада дешава је резултат политичког и законодавног оквира који је поставила претходна влада, која је била под конролом ДС. Мислим на две ствари: прво, на изборно и законодавство везано за политичке странке и групе грађана; друго, на одлуку Уставног суда да мандат припада појединцу, који је потпуно искључио странке из контроле.

        Подсећам да је прва велика крађа мандата или људи била у Лесковцу и да су тамо отишли Тадић и Ђилас да то верификују. Дакле, било је јасно, по изборном резултату, да уколико не дође до велике коалиције СНС-ДС да се неће направити стабилна власт у стотинак општина.

        Стотинак општина је сад у ризику!

        ДС је започео акцију и у Раковици, Гроцкој и Лесковцу, а онда је СПС променио страну. Сада је та промењена влада дала друге односе.

        Даље, пошто је систем накарадно постављен, нема децентрализације власти, него се финансирање странака врши из центра! Уколико странка која је на власти у локалу, нема подршку у централној - она је у проблему. Зато је Љајић ушао у Владу. Отворено је рекао да не може да финансира странку ако не уђе у Владу.

        Дакле, сигурно је да ће се на даље губљење позиција ДС одразити могуће губљење локалне власти, рецимо, у Новом Саду, Кикинди и Сомбору, а изгубили су већ Зрењанин и Панчево. Дакле, сем Сремске Митровице и Суботице, где много зависе од СВМ, ДС не би имала ниједан значајнинији град у Покрајини.

        Али, нисам сигуран да ће тај талас ићи како се сада најављује и како би желеле освету многе покрајинске локалне вође СНС и СПС.

        Кад се среди стање у ДС, кад се буде знало ко води ту странку, доћи ће до другог прекомбиновања. Већ сада видимо обазривост према Ђиласу.

        Што пре ДС реши питање првог места, што пре Тадић оде, та странка ће повећати шансе да задржи више општина.

        Што Тадић дуже буде трајао - рашће изгледи да ДС изгуби и Војводину и Београд.

Развлашћиваће ДС где год стигну

Дејан Вук СТАНКОВИЋ, политички аналитичар

• Невелики пораз на председничким изборима може у политичком смислу постати тоталан, што ће у другом кораку повећати унутарпартијске тензије и појачати питање опстанка садашње страначке елите на челу са Борисем Тадићем

• Политички је интерес СПС и СНС да доведу у питање ДС. Не само у Новом Саду. Социјалисти то хоће јер је Пајтић искључио СПС из власти на нивоу Покрајине, а СНС би свакако одговарало да ДС буде што слабија

        АКО ДС изгуби коалиције „на локалу“, то ће повећати политички пораз који је ДС преживела на председничким изборима, као јединим несумњивим изборима и приликом формирања владајуће већине.

        Пораз у бројкама није био толико велики, али би са овим у политичком погледу био готово потпун јер би ДС изгубила власт где год је то могуће!

        Дакле, невелики пораз на председничким изборима може у политичком смислу постати тоталан, што ће у другом кораку повећати унутарпартијске тензије и појачати питање опстанка садашње страначке елите на челу са Борисем Тадићем.

        На тој линији би се поставило и питање одговорности у светлу чињенице да ДС постепено, али неопозиво, бива развлашћена свуда где је могуће.

        Апсолутно не искључујем могућност да у Новом Саду противници ДС искористе прилику да ослабе иначе јак одбор ДС у Покрајини. Већ постоје најаве да се то може догодити и само је питање тренутка - пре или после скупштине.

        При том, не би било никакво изненађење да на ред дође и Београд. У једном интервјуу Александар Вучић је рекао да ДС и није тако убедљиво победила. Тиме је релативизовао маргину - разлику између СНС и ДС у Београду.

        А што се тиче саме Војводине, нека је врста политичког интереса и СПС и СНС да се доведе у питање ДС. Социјалисти то хоће јер је Пајтић искључио СПС из власти на нивоу Покрајине, а СНС би свакако одговарало да ДС буде што слабија.

        Политички процес промене власти на локалу ће се  највероватније и одиграти, пошто је у политичкој пракси наше земље ситуација таква да локални избори немају интегритет. И то из два разлога: што се често преклапају са парламентарним, и што фаворизују странке - а не личности, било да се бирају одборници или градоначелници или представници општина.

        Зато се све своди на генерални однос странака, који је тренутно такав да СПС и СНС дефинишу ток догађаја на политичкој сцени, а то подразумева договор о власти на свим нивоима.

А они којима је стало да руше Ђиласа...

Александар ПАВИЋ, политиколог

• Највећи удар нове власти на претходну било би управо избацивање ДС из власти у Новом Саду чији је буџет, мислим, пар стотина милиона евра

        АКО ДС изгуди Нови Сад остаће одсечен од финансија, односно - биће значајно смањене. У Новом Саду је буџет, мислим, пар стотина милиона евра.

        Заиста, буду ли одсечени од великих градских предузећа на којима су до сада паразитирали - биће то велики ударац за њих!

        Када је реч о губитку власти у мањим местима у Србији - на многима је мало шта остало да се краде! Док се у Београду и Новом Саду, чак и у овој беди, може рачунати на редован порески прилив!

        Дакле, највећи удар нове власти на претходну било би управо избацивање ДС из власти у Новом Саду.

        Када је реч о последицама унутар саме ДС - Ђилас је добио 37 одсто гласова у Београду и не могу отворено да га руше.

        Није свима стало да руше Ђиласа, али они којима јесте - поткопаваће га на разне начина: отварањем афера, а има их!

        Мост и Бус Плус су најочигледније… И при руци...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари