Радикали за извештај РИК да би се „супротставили налозима Кајла Скота”

ТРАЈАЛО ЧЕТИРИ САТА: 19 ЧЛАНОВА КОМИСИЈЕ ГЛАСАЛО „ЗА” РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА, А ДЕВЕТ БИЛО ПРОТИВ

  • РИК: Александар Вучић добио 2 012 788 гласова, Саша Јанковић 597.728, Вук Јеремић 206 676, а Војислав Шешељ - 163 802 гласа
  • Представник ДЈБ Војин Биљић оценио да је РИК „орган Александра Вучића и део његове изборне кампање” и одао признање представницима владајуће коалиције у том телу, како се изјаснио, „на успешно обављеном послу”

         РЕПУБЛИЧКА изборна комисија (РИК) прогласила је вечерас коначне резултате председничких избора према којима је за кандидата владајуће коалиције Александра Вучића гласало 55,08 одсто од број изашлих бирача.

         За извештај РИК-а гласало је 19 чланова, девет је било против, а седница је трајала више од четири сата.

         Према подацима са свих 8.396 бирачких места, за Вучића је на изборима одржаним 2. априла, као и на поновљеном гласању на осам бирачких места 11. априла односно на три места 17. априла гласало 2 012 788 бирача.

         Следи кандидат Групе грађана За Србију без страха Саша Јанковић који је добио 597.728 гласова ,односно 16,36 одсто изашлих бирача док је кандидат Групе грађана Љубиша Прелетачевић Бели “Бели само јако” Лука Максимовић освојио 344 498 гласова, односно 9, 43 одсто од броја изашлих.

         Кандидат Групе грађана Морамо боље Вук Јеремић освојио је 206 676 гласова, или 5,66 одсто док је кандидат Српске радикалне странке Војислав Шешељ добио поверење 163 802 бирача или 4,48 одсто.

         Председнички кандидат Двери Бошко Обрадовић добио је 83 523 гласа односно 2,29 одсто изашлих на изборе а следи кандидат Покрета Доста је било Саша Радуловић са 51 651 гласом односно 1, 41 одсто изашлих.

         Кандидат Групе грађана “За здраву Србију” Милан Стаматовић освојио је 42 193 гласа, или 1,15 одсто а затим следи кандидат Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак са 41 070 гласова или 1, 12 одсто.

         Кандидат Демократске странке Србије Александар Поповић посвојио је 38 167 гласова или 1, 04 одсто изашлих на изборе а Мирослав Паровић испред Народног слободарског покрета је добио 11 540 гласова односно 0,32 одсто од броја оних који су гласали

         Од 6 724 949 бирача упиасаних у бирачки списак, на изборе је изашло њих 3 655 365, неважећих листића је било 60 378 а важећих 3 593 636 .

         Пре усвајања коначног извештаја о резултатима избора - чланови РИК из опозиционих странака су критиковали атмосферу у којој је спроведен изборни процес и неправилности у његовом спровођењу на Косову и Метохији.

         Представник Двери Марко Пушица је казао да тај покрет неће гласати за коначне резултате “због спорног легалитета и легитимета изборног процеса”.

         „За Двери су ови резултати спорни јер је такав био изборни амбијент, с оспоравамо и легалитет и легитимитет избора посебно када је реч о гласању на Косову и Метохији где је спроведено само гласање не избори”, казао је он.

         Додао је и да је ОЕБС био “господар изборних радњи на том простору”.

         Представница Социјалдемократске странке Ивана Петрин казала је да не може да гласа за коначне резултате избора јер су они одржани „у атмосфери неслобда и питисака”.

         „Цео изборни процес обележио је низ мањквости и неправилности а избори су били све само не фер слободни и поштени па је доведена у питање владавина права. Како це председник који је изабран на оваквим изборима изражавати државно јединство?”, запита је она.

         Петрин је додала да је стални састав РИК-а “незаконит као и да ништа није испоштовано од препорука које је ОЕБС предложио после прошлогодишњих парламентарних избора”.

         Представник ДЈБ Војин Биљић је оценио је да је РИК “орган Александра Вучића и део његове изборне кампање” и одао признање представницима владајуће коалиције у том телу, како се изјаснио, „на успешно обављеном послу”.

         Представница СРС Жељка Радета је казала да избори на Косову и Метохији нису спроведени у складу са законом и одлуком Уставног суда али да ће представници странке гласати за коначне резултате.

         „Било је недостатака и у вези са изводом из бирачког списка као и у раду нотара али представници СРС ће гласати за коначне резултате како би се супротставили налозима америчког амбасадора Кајла Скота”, рекла је она.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари