НИШТА БЕЗ ФАКТОРА ПЛУС: СНС подржава пола Србије, а 56 одсто оно што јој Вучић говори

НАВОДНО ЧАК 64 ОДСТО ПОДРЖАВА ПРЕМИЈЕРОВ ОДЛАЗАК У СРЕБРЕНИЦУ

Александар Вучић

  • ФАКТИ: Српски народ мора да је ипак генијалан! Увек агенцији Фактор плус каже оно што ће СНС и Александра Вучића учинити срећним и задовољним, што ће одобрити и легитимисати све његове намере. У поређењу са овим, оно из бајке „огледалце, огледалце…“ - дође му к’о лук и вода

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић би требало да присуствује комеморацији жртвама злочина у Сребреници, сматра 64 одсто испитаних грађана Србије, показало је истраживање које је спровела Агенција Фактор плус.

        Према том истраживању, 38 одсто испитаника рекло је да би премијер Вучић требало да присуствује комеморацији поводом 20-те годишњице злочина у Сребреници 11. јула, јер би тиме даље подстакао процес међунационалног помирења између Срба и Бошњака и отворио простор за добросуседске односе Србије и БиХ.

        Њих 26 одсто, додуше, сматра да би премијер требало да отпутује у Сребреницу, уколико му не буде ускраћено гостопримство, док 21 одсто њих сматра да Вучић не треба да присуствује тој комеморацији јер нема сличних потеза са бошњачке стране.

        Став по том питању нема 15 одсто испитаних грађана.

        Иначе, грађани Србије осуђују сребренички масакр, не сматрају га злочином геноцида, али истовремено препознају добру намеру у гесту премијера да путује у Сребреницу, показало је истраживање Фактора плус које је представљено на конференцији за новинаре.

        Више од половине испитаника, 54 одсто, осуђује масовни злочин из јула 1995. у Сребреници, 28 одсто је рекло не, јер није било злочина, док је 18 одсто њих навело да нема став о том питању.

        Према истраживању, 70 одсто испитаника је рекло да не сматра да је злочин у Сребреници злочин геноцида, јер не верује пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде, док је 21 одсто њих рекло да верује, јер је то потврђено тим институцијама.

       „Грађанство Србије доследно осуђује сребренички масакр, не сматра га злочином геноцида, али истовремено препознаје добру намеру у гесту премијера да путује у Сребреницу. Додуше грађанство би могло да разуме и подржи одлазак премијера у Сребреницу само ако би му тамо било указано гостопримство“, рекао је политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

        Он је објаснио да је истраживање рађено пре одлуке швајцарских власти да изруче ратног команданта муслимана Сребренице Насера Орића БиХ и конференције за медије коју је синоћ тим поводом одржао премијер Вучић.

        На питање да ли ће, по њиховом мишљењу, предложена резолуција о Сребреници у Савету безбедности УН утицати на статус Републике Српске, 40 одсто је рекло да неће, јер РС је заснована на Дејтонском споразуму, који је важећи и тешко се мења.

        Међутим, 36 одсто је рекло да хоће, и то негативно, док је 20 одсто испитаника навело да нема став.

        Истраживање је обављено путем телефона од 18. до 25. јуна, а учествовало је 1.250 испитаника.

        Истраживање исте агенције је показало да је Српска напредна странка и даље на доминантној позицији и да би за њу гласало више од 50 одсто испитаника, док 56 испитаника каже да одобрава оно што говори премијер Александар Вучић.

        Ако би избори били у недељу, изашло би 48 испитаника, а 70 одсто њих каже да би знало за кога би гласало на парламентарним изборима, резултати су истраживања које је представљено данас на конференцији за новинаре.

        Када је у питању рејтинг странака, СНС је на првом месту са 50,5 одсто, на другом је СПС са 9,3, ДС је на трећем месту са седам, а следи СРС са 6,4 одсто и неке друге странке које подржава 4,2 одсто испитаних грађана.

        На питање да ли одобравају оно што раде и говоре политичари, 56 испитаника је дало потврдан одговор када је у питању премијер Вучић.

        Истраживајње је показало и да 63 одсто испитаника не одобрава оно што говори лидер демократа Бојан Пајтић, а 70 одсто не одобрава оно што ради и говори лидер радикала Војислав Шешељ.

        Премијер је, према мишљењу испитаника, међу српским политичарима, и најбољи заступник европских идеја и вредности.

        То је мишљење 44 одсто испитаника, 24 одсто њих сматра да су то Пајтић и Зорана Михајловић, док 20 одсто каже да је то Борис Тадић.

        На питање кога сматрају аутентичним представником левице у Србији 30 одсто испитаника је рекло да не зна, 26 да је то Ивица Дачић, а 22 Милан Кркобабић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари