Невладин сектор ударио на Дачићеву владу, али СНС показала да неће ћутати

РАТ САОПШТЕЊИМА ПОВОДОМ СМЕНА НА ВРХУ НБС И БИА

  • ФАКТИ: Да Дачићева влада не показа намеру да доведе нове (своје) људе на чело НБС и БИА - Србија не би ни знала какви су Дејан Шошкић и Саша Вукадиновић профи и генијалци! Најнедопустивије је што ЦЕАС себи даје за право да говори о „неупитној компромитованости ратних биографија“ људи на врху Генералштаба Војске Србије и Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције. А најсмешније: што му те биографије, у случају ВОА и ВБА, нису сметале кад их је на те функције доводио Тадићев режим...

        УНАПРЕД се могло знати: да ће се сви потези нове владе Србије који не буду по вољи Брисела, Берлина, Лондона и Вашингтона одмах наћи под баражном ватром са Запада спонзорисаних, финансираних и контролисаних београдских НВО. И ево:  већ је кренуло...

        Под таквом ватром - Центра за евроатлантске студије - управо се нашла намера владе Ивице Дачића да смени гувернера НБС Дејана Шошкића и шефа БИА Сашу Вукадиновића. Али, уследио је и жестоки контраудар из СНС! Одговор са каквим се такве организације свих претходних година никада нису суочавале.

        Факти преносе и удар поменутог Центра и контру напредњака.

ЦЕАС:

Чeлник БИА биће особа дубоко компромитована изборним крађама 90-их

  • Интересантно је да нова влада не спомиње никакве кадровске смене у Војнообавештајној и Војнобезбедносној агенцији, нити у врху Генералштаба Војске Србије, иако је управо тај кадар најмање мењан од почетка демократских промена наовамо, без обзира на неупитну компромитованост њихових ратних биографија
  • Имајући у виду „оптужбе“ да је гувернер Дејан Шошкић кадар Демократске странке, ЦЕАС пита нове власти да ли одсуство намере да се смене и руководства у војним агенцијама и Генералштабу значи да је тај кадар био и раније кадар СНС или СПС?
  • За мандата Саше Вукадиновића Србија је успела да лоцира и ухапси преостале хашке оптуженике, те да је успешно сарађивала с релевантним међународним, и одељењима других влада, у борби против трговине наркотицима

        ЦЕНТАР за евроатлантске студије (ЦЕАС)  изражава наду да ће нова влада изнети валидне аргументе за смену руководства у Безбедносно информативној агенцији и Народној банци Србије. Свесни смо, наравно, да је  могуће сменити независне функционере уколико су лоше радили, али се то мора радити по законској процедури, а не арбитрарно из политичких разлога или изменом закона у циљу другачије неутемељених кадровских  промена.

        Подсећамо да је садашњи шеф БИА, Саша Вукадиновић, постављен на то место одлуком претходне владе са мандатом од пет година. Овај принцип избора на мандат дужи од мандата владе, што важи и за гувернера Народне банке и председника Србије, представља додатни механизам заштите независности рада ових институција.

        Ова влада, нажалост, изгледа да има намеру да настави са негативним трендом - који је започет законски неутемељеним „скраћивањем мандата председника Србије“ - који је започео Борис Тадић.

        Подсећамо да је за мандата Саше Вукадиновића Србија успела да лоцира и ухапси преостале хашке оптуженике, те да је успешно сарађивала с релевантним међународним, и одељењима других влада, у борби против трговине наркотицима. О овоме је више пута говорио и бивши и садашњи министар полиције Ивица Дачић. Додатно је алармантна најава да ће нови челник БИА бити особа дубоко компромитована изборним крађама деведесетих.

        Интересантно је да нова влада не спомиње никакве кадровске смене у Војнообавештајној и Војнобезбедносној агенцији, нити у врху Генералштаба Војске Србије, иако је управо тај кадар најмање мењан од почетка демократских промена наовамо, без обзира на неупитну компромитованост њихових ратних биографија. Имајући у виду „оптужбе“ да је гувернер Дејан Шошкић кадар Демократске странке, ЦЕАС пита нове власти да ли одсуство намере да се смене и руководства у војним агенцијама и Генералштабу значи да је тај кадар био и раније кадар СНС или СПС?

        Упозоравамо да ће Европска комисија, друга тела ЕУ, као и саме земље чланице, врло вероватно помно пратити потезе нове владе који редуцирају достигнути ниво независности демократских институција и процедура у Србији, чак и ако не буду одмах реаговале на њега.

        Одсуство реакције не би смело да завара нове власти да су успеле да преваре ЕУ. Убеђени смо да ће се ЕУ итекако осврнути на овај тренд у извештајима који буду претходили одлуци о почетку или одлагању почетка преговора по поглављима.

        Сумњамо да одлагање преговора са ЕУ и јесте намера нове владе, којој ће то послужити као изговор за даље скретања с реформског курса, који је бар процес ЕУ интеграција Србије наметао претходној, а она га како тако донекле спроводила.

СНС: Гнусне лажи НВО блиских режиму ДС

  • Захтевамо од Центра за евроатлантске студије да без тренутка чекања изнесе у јавност доказе којима ће поткрепити своје гнусне лажи које урушавају личност и интегритет  Небојше Родића
  • Недопустиво је да неке невладине организације, износећи непроверене и прљаве неистине о појединцима, подривају и правни поредак Србије и правну сигурност свих грађана

        СРПСКА напредна странка најоштрије осуђује изјаве Центра за евроатлантске студије и најгрубље лажи изнете у њиховом саопштењу „да ће нови начелник БИА бити особа дубоко компромитована изборним крађама 1990-их“. Те лажи и инсинуације недвосмислено указују на нестраначку личност Небојшу Родића, који ће евентуално ову дужност обављати само са позиција дугогодишњег искуства у државној служби и са позиције професионалца. 

        Захтевамо од Центра за евроатлантске студије да без тренутка чекања изнесе у јавност доказе којима ће поткрепити своје гнусне лажи које урушавају личност и интегритет  Небојше Родића. Недопустиво је да неке невладине организације, износећи непроверене и прљаве неистине о појединцима, подривају и правни поредак Србије и правну сигурност свих грађана.

        Питамо: докле ће поједине невладине организације и људи блиски претходном режиму Демократске странке брутално обмањивати јавност у Србији?

        Српска напредна странка им поручује да престану да сплеткаре и компромитују доказане професионалце који су спремни да се бескомпромисно боре против корупције и криминала.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари