Могерини очекује да Србија 2018. призна „Косово“ и то назива „квалитативним скоком“

БРНАБИЋ НАГЛАСИЛА ДА ЈОЈ НЕ БИ БИО ПРОБЛЕМ НИ ДА СЕ СРЕТНЕ И ПРЕГОВАРА СА ХАРАДИНАЈЕМ

        ВИСОКА представница Европске уније Федерика Могерини је данас у Бриселу изјавила да Европска унија, Београд и Приштина раде на утврђивању садржине „нове фазе Дијалога“ у децембру и нагласила да „квалитативни скок“ у нормализацији односа две стране очекује током идуће године.

        Федерика Могерини је то рекла на конференцији за штампу заједно с председницом владе Србије Аном Брнабић, која је истакла да је договор да се дијалог подигне на ниво председника Србије и Косова сврсисходан зато што се преговори померају од дневних политичких тема, јер је дијалог заустављен поред осталог кад у Приштини није могла да се формира влада, а сад се на Косову очекују и локални избори.

        Ана Брнабић је навела и да је то добро и зато што је српски председник Александар Вучић и претходно био носилац дијалога, разговарао с Хашимом Тачијем, па ту „постоји институционална меморија дијалога и нема потребе да се губи време и дијалог може да се настави“.

        Одговарајући на питање новинара да ли би се састала и с председником приштинске владе Рамушом Харадинајем, српска премијерка је додала да српска влада има велику улогу у примени договора у дијалогу и нагласила да уколико буде потребно да се и она као председница владе укључи у дијалог, „онда је мој посао да радим у интересу грађана и штитим интересе Србије“.

        „И зато немам проблема да се видим с било ким са ким треба да се видим и да се договарамо о бољој будућности Србије, о нормалнијој ситуацији у региону и о стабилнијем региону, за који мислим да је приоритет једнако важан као наше европске интеграције, јер једног без другог нема“, подвукла је Ана Брнабић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари