МЕКАЛИСТЕР: Нова рунда преговора у Бриселу биће кључна за Србију

ИЗВЕСТИЛАЦ ЕП И ПРЕДСТАВНИК ЕУ У БЕОГРАДУ ГОВОРЕ ВУЧИЋЕВИМ И ДАЧИЋЕВИМ „НЕМУШТИМ ЈЕЗИКОМ”

         ИЗВЕСТИЛАЦ Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је данас у Београду да ће наредна рунда разговора представника влада Србије и Косова 23. јуна бити кључна и за нормализацију односа и за отварање преговарачких поглавља за Србију ове године.

         „Да би се отворила прва поглавља ове године, обе стране ће морати да покажу напредак ... и следећа рунда дијалога у Бриселу ће бити кључна за нормализацију односа Београда и Приштине”, рекао је Мекалистер на Економском самиту Србије.

         Истакао је да је договор који је постигнут о правосуђу на северу Косова био велики напредак и да га треба применити.

         „И Београд и Приштина би требало да учине додатне кораке у нормализацији односа, да би показали посвећеност и кредибилитет”, рекао је Мекалистер и додао да још има много отворених питања.

         Указао је на значај регионалне сарадње, као једног од кључних елемената за евроинтеграције на том делу Балкана.

         На скупу је разматрано питање да ли ће земље Западног Балкана улазити одвојено у ЕУ или ће се сачекати да њих неколико испуне услове.

         Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је рекао да се, кад је реч о напретку у евроинтеграцијама, свака земља гледа засебно.

         Он је истакао да је Црна Гора највише напредовала ка ЕУ и да се нада да ће Србија, која мало касни, ускоро ухватити корак, док све друге земље каскају.

         Девенпорт је додао да се неће чекати да све земље истовремено уђу у ЕУ.

         Говорећи о регионалној сарадњи, он је истакао да су недавне посете премијера Албаније Србије и премијера Србије Албанији веома позитиван знак, и да би сарадња Србије и Албаније могла да постане модел добрих односа на Балкану.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари