ЛИХТ: Србија ће врло брзо у односу ЕУ-Русија морати да стане на страну Европске уније

„НЕМА НЕУТРАЛНОСТИ - НЕЋЕ ТО БИТИ ОДЛАГАНО ДО ЗАВРШЕТКА ПРЕГОВОРА“

Соња Лихт

        У СЛОЖЕНИМ односима између Русије и Запада спољна политика Србије је до сада била релативно умешна и успешна, изјавила је Соња Лихт.

         „Но, морамо имати у виду да ће брзина и квалитет наших евроинтеграција, већ у блиској будућности, зависити и од тога у којој мери постајемо део заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ. Неће то бити одлагано до завршетка преговора“, упозорила је Председница Београдског фонда за политичку изузетност за Танјуг.

        Од Србије и свих осталих земаља које су у процесу придруживања се очекује да прихвате фундаменталне вредности ЕУ, укључујући и спољно-политичке и ту, како је указао Гернот Ерлер, задужен за припремање немачког председавања ОЕБС-ом током „Београдских дијалога“ „нема простора за неутралност“, рекла је Лихт у разговору о спољнополитичким учинцима владе премијера Александра Вучића у првој години мандата.

         „Наше председавање ОЕБС-ом је, до сада, показало да смо озбиљан и одговоран партнер на међународној сцени. То ће, неоспорно, допринети нашем угледу у свету ако истрајемо до краја не само нашег мандата, већ и у будућности - што, наравно, подразумева и поштовање оних истих стандарда и норми у нашој „сопственој кући“ чије испуњавање тражи и ЕУ, нарочито у преговарачким поглављима 23 и 24“, оценила је она.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари