КУКАН: Србија неће моћи и да задржи Косово и да уђе у ЕУ

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЋЕ 10. ОКТОБРА БЕОГРАДУ ПРЕДОЧИТИ - ШТА ЗНАЧИ „НОРМАЛИЗАЦИЈА ОДНОСА СА КОСОВОМ”

  • Шеф делегације Европског парламента за југоисточну Европу Едуард Кукан: „За сада се од Србије тражи да нормализује ситуацију са Косовом. Не знам шта то значи, али ускоро ћемо сазнати, јер ће извештај, који ће бити објављен 10. октобра рећи шта значи нормализација односа са Косовом
  • Нису све чланице ЕУ признале Косово. Али, 22 су то учиниле, што је велика већина. Оне подразумевају да је Косово независна држава и тако се понашају. Тако да није могуће имати обоје
  • Поводом Николићеве изјаве, после сусрета са Кетрин Ештон, да Србија неће испунити захтеве за укидање такозваних паралелних институција на Косову, Јелко Кацин је рекао: Дозволимо Србији прво да изрази своје мишљење. Треба имати на уму да се Ештонова срела и са косовском страном. То значи да је ово троугао који ће водити ка томе да се направи коначан договор у ономе што је могуће

         „НЕМА нових услова за преговоре. Мислим да се правила неће мењати и очекујем да ће бити објашњено шта значи нормализација односа Србије и Косова”, речи су Едуарда Кукана, шефа делегације Европског парламента за југоисточну Европу.

         То је он одговорио на питање „Политике” да ли у годишњем извештају Европске комисије, који ће бити објављен 10. октобра, очекује нове услове за почетак преговора Србије и ЕУ, и додао да ће тај извештај бити „упутство за следећу интеграцију Србије у ЕУ”.

         Приликом јучерашњег сусрета Кукана са новинарима неколико београдских редакција, којем су присуствовали Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, и Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, који је подсетио на децембарске закључке Савета ЕУ и рекао да ЕУ сада жели „видљив напредак у дијалогу” Београда и Приштине. Свака страна, и Приштина и Београд, треба, према његовим речима, сада да дефинише шта су очекивања од политичког дијалога на највишем нивоу, ко ће водити дијалог те стране, а Ештонова је понудила да буде модератор у том процесу.

         А да ли је могуће остварити оно што Србија жели – и ЕУ и Косово?

         Кукан је одговорио одрично. Он је прво нагласио да не постоји критеријум ЕУ којим се од Србије тражи да призна Косово, нити документ ЕУ који каже да Србија треба да призна Косово, а потом навео: „За сада се од Србије тражи да нормализује ситуацију са Косовом. Не знам шта то значи, али ускоро ћемо сазнати, јер ће извештај, који ће бити објављен 10. октобра рећи шта значи нормализација односа са Косовом. Као што је познато, нису све чланице ЕУ признале Косово. Али, 22 су то учиниле, што је велика већина. Оне подразумевају да је Косово независна држава и тако се понашају. Тако да није могуће имати обоје”, рекао је он.

         С обзиром на чињеницу да је председник Николић, после сусрета са Кетрин Ештон, високом представницом ЕУ за спољну политику, изјавио да Србија неће испунити захтеве за укидање такозваних паралелних институција на Косову, питали смо саговорнике какав је став ЕУ поводом овога?

         „Дозволимо Србији прво да изрази своје мишљење”, рекао је Кацин и навео да треба имати на уму да се Ештонова срела и са косовском страном. То, према његовим речима, значи да је ово троугао који ће водити ка томе да се направи коначан договор у ономе што је могуће.

         Слично су наши саговорници реаговали и на следеће наше питање – ко према њиховом мишљењу треба да буде у српској делегацији за преговоре са Косовом на највишем политичком нивоу, председник, премијер или… Кукан је одговорио да је знатижељан да сазна ко ће бити преговарач, а Кацин је рекао да то питање, пре свега, треба поставити председнику, влади, коалиционим партнерима, као и свакој појединачној опозиционој партији, како би они могли да продискутују о томе и да се чује појединачно мишљење. „То је компликован и дугорочан процес и то неће бити лако”, нагласио је он.

         (Политика)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари