Кривична пријава удружења новинара Републике Српске против Николаидиса

Због тврдње да би био "цивилизацијски искорак да је употребљен експлозив на прослави 20 година РС"

  • Удружење новинара РС је поднело кривичну пријаву такође против шест уредника и новинара Федералне телевизије (ФТВ), оптужујући их да су у својим информативним емисијама 9. јануара, коментаришући прославу Дана РС, ширили верску, националну и расну мржњу

           БАЊАЛУКА - Председник Удружења новинара Републике Српске Драган Јеринић поднео је кривичну пријаву због подстицања на тероризам Тужилаштву БиХ против Андреја Николадиса, саветника председника Народне скупштине Републике Црне Горе Ранка Кривокапића. Због ауторског текста  на порталу Аналитика.

           УНРС наводи да је Николаидис текстом поводом прославе 20 година формирања РС подстицао на тероризам чиме је починио кривично дело.

           Николаидис је  написао да би био "цивилизацијски искорак да је употребљен експлозив у дворани Борик у Бањалуци у којој су главари, духовници и уметници прослављали 20 година РС". "Да је Боле, рецимо, рекао: јесам Србин, али сам и радник, стога ћу у зрак дићи оне који су ме опљачкали - не би ли то био цивилизацијски искорак ? Била би то, још, и поетска правда", написао је Николаидис.

           УНРС тражи отварање истраге у којој ће у поступку међународне правне помоћи, а на основу споразума БиХ и Црне Горе о међусобној сарадњи у кривично-правним стварима, бити саслушан Николаидис и прибављени инкриминисани текстови, а након тога подигнута оптужница због извршења наведеног кривичног дела.

           Удружење новинара РС је јуче поднело кривичну пријаву такође против шест уредника и новинара Федералне телевизије (ФТВ), оптужујући их да су у својим информативним емисијама 9. јануара, коментаришући прославу Дана РС, ширили верску, националну и расну мржњу.

 

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ

           У новембру прошле године ОВАЈ МРАЧЊАК био један од дванаест добитника угледне Награде за књижевност Европске уније. Ову награду заједно у Бриселу додељују Европска комисија, Европска федерација књижара, Европски савет писаца и Европска федерација издавача , а њени добитници су награђени чеком од по 5.000 евра и могућностима превода на друге европске језике.

           У образложењу награде, Николаидис је описан као интелектуалац познат у црногорском друштву, који је у временима рата јасно и гласно ширио поруке ТОЛЕРАНЦИЈЕ!

           СРАМОТА ДОВЕКА ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ОВОГ ПСИХОПАТУ ПРЕДЛОЖИЛИ!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари