Канађани купују од Амера право да из Бора извуку 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата

НЕКАД „НЕМА ОДМОРА ДОК ТРАЈЕ ОБНОВА“, А САДА - НЕМА ОДМОРА

ДОК СРБИЈУ НЕ ПРЕУЗМУ СТРАНЦИ

Борски рудник

  • Канадски „Лундин“ ће стећи сто процената „Фрипортовог“ интереса у горњој зони лежишта „Чукару пеки“ и 28 одсто „Фрипортовог“ интереса у нижој зони. Финансираће све трошкове за развој горње зоне, а обезбедиће и додатних 20 милиона долара за уговорене радове у нижој зони док се не уради студија изводљивости

         ДИРЕКТОР канадске компаније „Лундин Мајнинг“ Пол Конибеар изјавио је да је извесно да ће та рударска фирма откупити 55 одсто дела истраживачких права америчког „Фрипорта“ (Freeport Mc Moran) на пројекту бакра и злата „Чукару Пеки“ код Бора.

         Конибеар је у интервјуу борском листу „Колектив“ појаснио да је „Лундин“ са „Фрипортом“ дуго разговарао како да заједно изведу овај процес и уверен је да пројекат „Тимок“ на коме је налазиште „Чукару Пеки“ и за америчке партнере представља стратешку имовину.

         „Почињемо са горњом зоном која ће бити рудник средње величине са високим садржајем бакра, а „Фрипорт“ остаје у игри и заједно са њима настављамо истраживања у нижој зони. Тиме се, заправо, убрзава цео процес“, казао је Конибеар, који је и председник Лундина.

         Амерички „Фрипорт“ је понудио „Лундину“ 55 одсто удела у „горњој зони“ налазишта за 262,5 милиона долара, али право прече куповине има канадска компанија „Reservoir Minerals“, која је власник 45 одсто.

         У „Лундину“ кажу да ће руководити пројектом и да се подразумева да „Reservoir Minerals“ неће применити своје право прече куповине.

         „Лундин“ ће, према споразуму, стећи сто процената „Фрипортовог“ интереса у горњој зони лежишта „Чукару пеки“ и 28 одсто „Фрипортовог“ интереса у нижој зони. Канадска компанија финансираће све трошкове за развој горње зоне, а обезбедиће и додатних 20 милиона долара за уговорене радове у нижој зони док се не уради студија изводљивости“, објаснио је директор „Лундина“.

         „Мислим да је ово идеално за нас и да можемо да створимо велику вредност за све постојеће деоничаре. Хоћемо да кренемо брзо и добијемо рудник бакра средње величине и са великим садржајем за, надам се, четири до пет година“, рекао је директор Пол Конибеар.

         Он је прецизирао да ће „Reservoir“ задржати 25 одсто удела у целој имовини и, што се њих тиче, ништа неће да се промени, осим што ће пројекат брзо да се покрене што је добро за све деоничаре.

         Раније је објављено да је истраживањем у рејону „Чукару пеки“, које су спровели амерички „Фрипорт“ и канадски „Reservoir Minerals“, до сада откривено 65 милиона тона руде са средњим садржајем бакра од 2,6 одсто и злата од 1,5 грама у тони.

         Одатле је, према подацима који су објављени прошле године, могуће извући 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата.

         У истраживање је до сада уложено око 60 милиона долара, а претпоставља се да се „Фрипорт“ на продају удела у правима на истраживање у пројекту „Тимок“ одлучио како би покрио део трошкова у осталим рудницима због наглог пада цене метала на светској берзи.

         Конибеар сматра, такође, да су у Србији створени повољни услови за рударство.

         „Услови рударења су врло повољни и српска влада поспешује улагања. У Србији је много поузданих извођача, економија је такође прогресивна, можда не онолико колико у Европској унији, али је окружење веома озбиљно и зрело за изградњу рудника“, додао је он.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари