Кајл Скот „мртав ладан“ тврди да Русија има негативан утицај на Србију и да је то проблем Србије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР УСРЕД БЕОГРАДА ГОВОРИ ДА ЋЕ „КОСОВО“ ИМАТИ ВОЈСКУ И - ДА ЈЕ ТО ДОБРО

Кајл Скот

  • Овако изгледају америчке претње: Србија је (нагласио је Скот) „сидро стабилности“ у региону и кључна земља за решавање проблема захваљујући економском расту, раду на помирењу у региону и дијалогу са Приштином, као и због политике владе Србије
  • Американац је - као проблеме са којима се Србија суочава на путу ка ЕУ - навео: криминал и корупцију, недовољно развијено грађанско друштво, недовољно слободне медије, екстремизам и негативан утицај Русије

        АМБАСАДОР САД у Србији Кајл Скот рекао је данас у Београду да очекује да се у будућности формира војска Косова али да је битно да се све ради у складу са уставом Косова.

        „САД су одувек говориле да су за сарадњу са безбедносним снагама Косова и да очекују да ће некад у будућности постојати и косовска војска, али да то треба да се уради путем устава Косова“, рекао је Скот новинарима после предавања на Факултету за међународну политику и безбедност.

        Упитан о косовским изборима и реторици у региону, он је рекао да је реторика много јача него што би требало а да су косовски избори „питање за амбасадора у Приштини“.

        На питање о евентуалном избору Рамуша Харадинаја за новог косовског премијера, Скот је рекао да не одговара на хипотетичка питања.

        Амбасадор САД је поздравио позив министарке спољних послова ЕУ Федерике Могерини премијерима западнобалканске шесторке да се састану у Бриселу 24. маја због тензија на Балкану и додао да се последњих месеци у региону реторика појачала због избора у неколико земаља.

        „Мислим да је то паметан потез Федерике Могерини пред самит у Трсту. Увек је боље разговарати него нешто друго“, рекао је Скот.

        Скот је претходно на Факултету за међународну политику и безбедност Универзитета „Унион-Никола Тесла“ одржао предавање „Србија и САД - Сарадња и перспективе“.

        Током предавања он је рекао да је америчка политика на Балкану непромењена доласком нове администрације јер се америчка политика заснива на интересима, а не на личностима и додао да Балкан уопште није фигурирао у кампањи председничких кандидата, што је оценио као добру ствар јер то значи да се регион у САД више не сматра кризним.

        Као основе америчке политике у региону Скот је навео подршку независности Косова, подршку јединственој Босни и Херцеговини и подршку избору нове македонске владе.

        Говорећи о Србији, он је навео економску сарадњу, заједнички рад на помирењу и подршку САД интеграцији Србије у ЕУ као главне тачке партнерства две земље.

        Према његовим речима, Србија је „сидро стабилности“ у региону и кључна земља за решавање проблема захваљујући економском расту, раду на помирењу у региону и дијалогу са Приштином, као и због политике владе Србије.

        Као проблеме са којима се Србија суочава на путу ка ЕУ Скот је навео криминал и корупцију, недовољно развијено грађанско друштво, недовољно слободне медије, екстремизам и негативан утицај Русије.

        Према његовим речима, Србију нико не тера у NATO, али је додао да је и поред прокламоване војне неутралности, Србија у смислу војне технологије потпуно зависна од Русије.

        Зависност од Русије је нагласио и у сфери енергетике и рекао да је неопходно да свака земља има више извора енергије.

        Скот је рекао да САД јесу суперсила и кључна држава за решавање проблема у свету, али да и поред тога што раде најбоље и највише што могу, не могу све да постигну саме и да им је потребна помоћ других великих сила и других земаља.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Топлица Милан's picture
Топлица Милан 19:15 18.05.2017.

  • +32
Voting is closed.

Треба испратити идиота пардон скота у Лазу Лазаревића.

milovan's picture
milovan 00:03 19.05.2017.

  • +26
Voting is closed.

U normalnim drzavama Bio bi vracen odakle su nam ga poslali.

dumbo's picture
dumbo 19:36 18.05.2017.

  • +32
Voting is closed.

..Русија neма негативан утицај на Србију , али зато Запад на челу са његовом Америком, активно нас ,,дави ,,деценијама--

Slobodanka's picture
Slobodanka 19:36 19.05.2017.

  • +31
Voting is closed.

Nemamo mi tako značajne količine naoružanja da će to ugroziti EU, pa makar to bilo i rusko naoružanje. Nego ovde je cilj da se kupuje američko, što je prihod za SAD.
Priča o neophodnosti postojanja različitih izvora snabdevanja gasom - takodje je pritisak da se kupuje američko.
Na šta je država SAD spala kad im je bitno da i jedno ovakvo manje tržište kao naše ne može biti slobodno, nego mora da kupuje američko.
A o njihovoj otimačini i pljački našeg Kosova i Metohije koju treba i da priznamo kao tudju državu o tome i da se ne govori.
A tek što su nas 90-tih još i ekonomski gurnuli dva veka unazad!

Mora da su njihovi karijerni diplomati širom sveta redovne ekonomske krvopije.
Ako ne uradi to što joj SAD ambasador diktira, Srbija dobija od tog istog predstavnika supersile čvrgu da je pod negativnim uticajem Rusije.
Daće Bog, nećete još dugo.

mrljavko's picture
mrljavko 23:45 18.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Tacno, Amerika vec decenijama vrsi bezobziran teror i jos nije uspela da Srbe potpuno ubedi, mada to radi na sve moguce nacine. Da je Rusija ulozila toliko i aranzirala toliko igara kao sto je Amerika, Rusi bi ovde imali nepremostivu tvrdjavu. U tome je i glavni problem. Tada je zaista pitanje ko forsira taj negativni uticaj, dal onaj koji primenjuje silu ili onaj koji je ne primenjuje.
Nesto ocigledno ne stima na veliko. Toliko histerije i ludila i pokusaja da se sada sto pre i sto vise prebije preko kolena. Ocigledno da zurba i zapaljiva retorika imaju svoj razlog. Verujem i da je ulazak Crne Gore u NATO digao dovoljno temperaturu, a do kojih stepena ce da stigne i kako ce se zavrsiti, to cemo jos da gledamo. Milu ce doci kraj, jer je vec dugo, a retki su oni kojima je glava ostala na ramenima posle duge vladavine. Ti moraju da imaju znacajne zasluge, kao Staljin i Tito. Milo nije ni jedno ni drugo, pa prema tome Amerika moze dobro da se oklizne, jer je pored ostalog i star.

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 15:25 19.05.2017.

  • +19
Voting is closed.

Главни циљ САД је да стави шапу на природна богатства Русије. Да би то успела претходно мора да довољно ослаби државу Русију. У том циљу је и сламање највећег пријатеља руског народа - србски народ. ДОС-ов издајнички режим је извршио економски геноцид над привредом Србије и Запад је био убеђен да Србија неће моћи да се спаси од банкрота али Вучић успева да спречи банкрот и поставља Србију на пут развоја. Србија је одувек била узор свим народима на Балкану а сада постаје пример да је могуће спасти се из страшног стиска Запада. Зато је главни циљ Запада на Балкану - сломити Србију. То је за Запад најважније. Србско тржиште оружја је економски безначајно. Значајно за Запад је да се Сбија укључи у НАТО а куповина америчког оружја би ишла узгред.

Додај коментар