Кајл Скот „мртав ладан“ тврди да Русија има негативан утицај на Србију и да је то проблем Србије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР УСРЕД БЕОГРАДА ГОВОРИ ДА ЋЕ „КОСОВО“ ИМАТИ ВОЈСКУ И - ДА ЈЕ ТО ДОБРО

Кајл Скот

  • Овако изгледају америчке претње: Србија је (нагласио је Скот) „сидро стабилности“ у региону и кључна земља за решавање проблема захваљујући економском расту, раду на помирењу у региону и дијалогу са Приштином, као и због политике владе Србије
  • Американац је - као проблеме са којима се Србија суочава на путу ка ЕУ - навео: криминал и корупцију, недовољно развијено грађанско друштво, недовољно слободне медије, екстремизам и негативан утицај Русије

        АМБАСАДОР САД у Србији Кајл Скот рекао је данас у Београду да очекује да се у будућности формира војска Косова али да је битно да се све ради у складу са уставом Косова.

        „САД су одувек говориле да су за сарадњу са безбедносним снагама Косова и да очекују да ће некад у будућности постојати и косовска војска, али да то треба да се уради путем устава Косова“, рекао је Скот новинарима после предавања на Факултету за међународну политику и безбедност.

        Упитан о косовским изборима и реторици у региону, он је рекао да је реторика много јача него што би требало а да су косовски избори „питање за амбасадора у Приштини“.

        На питање о евентуалном избору Рамуша Харадинаја за новог косовског премијера, Скот је рекао да не одговара на хипотетичка питања.

        Амбасадор САД је поздравио позив министарке спољних послова ЕУ Федерике Могерини премијерима западнобалканске шесторке да се састану у Бриселу 24. маја због тензија на Балкану и додао да се последњих месеци у региону реторика појачала због избора у неколико земаља.

        „Мислим да је то паметан потез Федерике Могерини пред самит у Трсту. Увек је боље разговарати него нешто друго“, рекао је Скот.

        Скот је претходно на Факултету за међународну политику и безбедност Универзитета „Унион-Никола Тесла“ одржао предавање „Србија и САД - Сарадња и перспективе“.

        Током предавања он је рекао да је америчка политика на Балкану непромењена доласком нове администрације јер се америчка политика заснива на интересима, а не на личностима и додао да Балкан уопште није фигурирао у кампањи председничких кандидата, што је оценио као добру ствар јер то значи да се регион у САД више не сматра кризним.

        Као основе америчке политике у региону Скот је навео подршку независности Косова, подршку јединственој Босни и Херцеговини и подршку избору нове македонске владе.

        Говорећи о Србији, он је навео економску сарадњу, заједнички рад на помирењу и подршку САД интеграцији Србије у ЕУ као главне тачке партнерства две земље.

        Према његовим речима, Србија је „сидро стабилности“ у региону и кључна земља за решавање проблема захваљујући економском расту, раду на помирењу у региону и дијалогу са Приштином, као и због политике владе Србије.

        Као проблеме са којима се Србија суочава на путу ка ЕУ Скот је навео криминал и корупцију, недовољно развијено грађанско друштво, недовољно слободне медије, екстремизам и негативан утицај Русије.

        Према његовим речима, Србију нико не тера у NATO, али је додао да је и поред прокламоване војне неутралности, Србија у смислу војне технологије потпуно зависна од Русије.

        Зависност од Русије је нагласио и у сфери енергетике и рекао да је неопходно да свака земља има више извора енергије.

        Скот је рекао да САД јесу суперсила и кључна држава за решавање проблема у свету, али да и поред тога што раде најбоље и највише што могу, не могу све да постигну саме и да им је потребна помоћ других великих сила и других земаља.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари