Кацин обећава Тадићу кандидатуру ако испуни децембараске услове

ЕВО КАКО СЕ БРИСЕЛ ПОНАША ПРЕМА ВАЗАЛНИМ ДРЖАВАМА

  • У резолуцији припремљеној за Комитет Европарламента за спољне послове се упозорава на забрињавајућу ситуацију на северу Косова и насиље после јулских инцидената, због чега се указује да су решења испреговарана у дијалогу са Приштином једини начин за трајно елиминисање тензија у региону
  • Кацин у тексту похваљује изјаву председника Србије Бориса Тадића да треба уклонити барикаде на северу, али и позива српске власти да обезбеде сарадњу ЕУЛЕКС-а и косовских Срба, како би ЕУЛЕКС и КФОР могли да испуне свој мандат
  • У тексту се изражава жаљење што су власти наметнуле медијима цензуру током догађаја на северу Косова у јулу 2011. године и што је погрешно протумачена улога КФОР-а у овим догађајима
  • Србија се позива да подржи реформе у Босни и Херцеговини, поздрављају се иницијативе које предлажу Тадић и председник Хрватске Иво Јосиповић и похваљује се за унапређење односа са Црном Гором

        БРИСЕЛ, (ФоНет) - Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин предложио је у нацрту резолуције, о којем ће сутра расправљати Комитет Европског парламента за спољне послове, да се Србији на следећем састанку Европског савета додели статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ), под претпоставком да је испунила неопходне услове.

        Власти Србије се позивају да искористе додатни период како би се ангажовале у дијалогу са Приштином, како би се применили постигнути споразуми и пронашло решење за представљање Приштине на регионалним скуповима, укључујући трговину, наводи се у тексту нацрта резолуције.

        Уколико се испуне услови из Мишљења Европске комисије и наставе реформе, преговори о чланству са Србијом би требало да буду отворени што пре, додаје се у нацрту.

        Нацртом резолуције се Србија похваљује што је привела правди двојицу хашких бегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића, истичући да њихово хапшење није био само захтев за даљи напредак ка ЕУ, веæ корак ка правди за жртве и помирењу у региону.

        У резолуцији се упозорава на забрињавајућу ситуацију на северу Косова и насиље после јулских инцидената, због чега се указује да су решења испреговарана у дијалогу са Приштином једини начин за трајно елиминисање тензија у региону.

        Кацин у тексту похваљује изјаву председника Србије Бориса Тадића да треба уклонити барикаде на северу, али и позива српске власти да обезбеде сарадњу ЕУЛЕКС-а и косовских Срба, како би ЕУЛЕКС и КФОР могли да испуне свој мандат.

        Нацртом резолуције се подсећа да грађани Србије од децембра 2009. године путују у земље ЕУ без виза и износи забринутост због повеæаног броја тражилаца азила.

        Србија се похваљује за напоре у борби против организованог криминала и коруције, реформи правосуђа, законодавних активности, али се указује да је потребно да Влада Србије прати упутства Агенције за борбу против корупције, обезбеди независност и професионалност правосуђа и тужилаштва.

        Нацртом резолуције се похваљује јачање улоге парламента, реформа јавне администрације, поздравља се усвајање Медијске стратегије и Акциони план за повлачење државе из власништва у медијима, али је изражена забринутост због покушаја контроле и мешања у медијски сектор.

        Потребно је предузети кораке против концентрације власништва у медијима, недостатка транспарентности у медијима, као и обезбедити једнак приступ тржишту реклама, додаје се у тексту.

        У тексту се изражава жаљење што су власти наметнуле медијима цензуру током догађаја на северу Косова у јулу 2011. године и што је погрешно протумачена улога КФОР-а у овим догађајима.

        Кацин указује да ни две године после избора за Националне савете националних заједница није формиран савет бошњачке мањине и жали због одлуке Албанаца из Прешевске долине да бојкотују попис.

        Нацртом резолуције се позива на примену закона о забрани дискриминације, јер постоји забринутост због недостатка политичке воље да се обезбеди заштита учесника Параде поноса. У тексту се осуђују запаљиве и дискриминаторне изјаве неких политичара и представника Српске православне цркве.

        У тексту се поздравља кандидатура Београда за Европску престоницу културе 2020 и позивају чланице ЕУ и Европски савет да подрже ту кандидатуру.

        Србија се позива да подржи реформе у Босни и Херцеговини, поздрављају се иницијативе које предлажу Тадић и председник Хрватске Иво Јосиповић и похваљује се за унапређење односа са Црном Гором.

        У нацрту резолуције се наводи да би Србија требало да учини додатне напоре како би развијала одрживу мрежу јавног саобраћаја, посебно железничког система, воденог саобраћаја, путне инфраструктуре, укључујући брзи завршетак коридора 10.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари