ЈЕРЕМИЋ: Којен на челу дипломатије, то би била најбоља вест последњих недеља

ТВРДИ ДА СУ „ТРОШКОВИ ПРЕДСЕДАВАЊА“ ГШ УН

ПРОРАЧУНАТИ У СКЛАДУ СА ПРАВИЛНИЦИМА МСП

         НИКО није ништа радио на своју руку и мимо правила. Сви прорачуни у вези са трошковима мог председавањa Генераном скупштином УН рађени на бази правилника и коефицијената који постоје у Министарству спољних послова и који се примењују на српске дипломате акредитоване у САД - изјавио је Вук Јеремић.

         „О буџету ће одлуку донети будућа влада. О томе су се изјаснили сви. Чекам састанак са представницима будуће владе. Али, колика год да средстава одобре, ми ћемо са њима ићи у Њујорк”, нагласио је Јеремић на представљању годишњег извештаја УН о Србији.

         Координатор УН у Србији Вилијам Инфанте рекао је да је избор Вука Јеремића на место председавајућег неопозив.

         „Надам се да је Србија поносна што шаље првог председника Генералне скупштине УН у својој историји, тако да је ово велика част Србији и њеној међународној улози. То је важна, утицајна и моћна функција. У прошлости су председници Генералне скупштине УН значајно утицали на међународне догађаје”, казао је Инфанте.

         Он је изразио наду да ће Јеремић у Њујорку наставити да промовише све циљеве на којима су УН и Србија заједнички радили у прошлости.

         Коментаришући спекулације медија да би његов наследник на месту шефа српске дипломатје могао бити Леон Којен, Јеремић је нагласио да би био задовољан таквим решењем. Па закључио:

         „Не учествујем у преговорима о новој влади. Немам информације, али ако је тачно да је Леон Којен кандидат за мог наследника - то је најбоља вест коју сам чуо у последњих неколико недеља”, рекао је Јеремић на представљању извештаја.

         Истакао је да о професору Којену има најбоље мишљење и да би, уколико буде одлучено да наредни министар спољних послова Србије не буде из редова каријерних дипломата, његово именовање „вероватно било најбоље решење”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари