Хан у Подгорици: Опозицији поручио да бојкот парламента није европски начин решавања ствари

СМЕНЕ У РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ ЗАОБИШАО ЈЕДНОМ ОД „ДЕЖУРНИХ ФРАЗА“

        ЕВРОПСКИ комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан поручио је данас у Подгорици да је приступање Црне Горе Европској унији неупитни циљ Брисела.

        „Приступање Европској унији није само стратешки циљ Црне Горе, већ и неупитни циљ уније, што је више пута потврђено у Стратегији за Западни Балкан“, казао је Хан на конференцији за новинаре после разговора са црногорским премијером Душаном Марковићем.

        Он је саопштио да Стратегија „даје назнаке шта је могуће за све земље региона“ и поручио да је процес приступању ЕУ заснован на заслугама сваке земље појединачно.

        Додао је да нема додатних услова према државама Западног Балкана, али да се не елиминишу ни постојећи услови.

        Он се у свом излагању осврнуо на текући бојкот парламента од опозиције и поновио ранији став да „такав начин понашања није европски начин решавања ствари“.

        Апеловао је на политичке актере да учествују у раду скупштине и да дијалогом решавају сва тешка питања у друштву.

        Он се осврнуо и на недавне смене у управљачким структурама Радио телевизије Црне горе, иза којих по оценама критичара стоји владајућа ДПС, са поруком да „слобода медија није нешто о чему се може преговарати“.

        „ЕУ ће наставити пажљиво да прати ствари по том питању“, додао је Хан.

        Марковић оценио је да Црне Гора има разлога да као земља која је највише одмакла у процесу преговора буде задовољна поруком из Стратегије за Западни Балкан.

        „То је одржива платформа проширења како за земље у процесу тако и за ЕУ“, рекао је Марковић.

        Он је оценио да је Стратегија која је представљена ове недеље у Стразбуру „јасна порука да је Црна Гора део Европе и да треба да то постане и формално“.

        „Напредовање по заслугама остаје важећи принцип што је реално и правично“ казао је Марковић и поручио да ће се званична Подгорица посветити реформама.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари