Гашић тврди да је Шутановац шпијунирао и Тадића, ДС тражи смену, „Шуле” најавио тужбу

МИНИСТАР: „МИСЛИМ ДА О ТАДИЋУ ЗНА СВЕ И НИШТА ВИШЕ НЕЋУ ДА КАЖЕМ”

Братислав Гашић

  • ГАШИЋ: Драган Шутановац је као министар одбране 2009 купио уређај за прислушкивање који је плаћен 1,36 милиона евра. Средства за куповину тог уређаја одобрио је Млађан Динкић. Осим овога, имовина војске је у његово временезаконито продавана „по свему судећи, партијски подобним људима, рођацима, кумовима”
  • ШУТАНОВАЦ: Оптужбе које је против мене, а посредно и служби безбедности, изнео су потпуно неистините и министар Гашић ће морати да их докаже на суду. Имајући у виду да оптужбе задиру директно у националну безбедност, као и у рад служби безбедности, очекујем, у складу са законом, брзу реакцију надлежних државних органа, укључујући ВБА и БИА
  • ДС: Гашић неодговорно наставља политику производње државних непријатеља, и покушава да нас убеди да су за његово кршење закона, његове пропусте и његову неспособност криви сви осим њега самог... И прикрива чињеницу да војска ових дана распродаје опрему за коју већ три године СНС тврди да ју је Драган Шутановац распродао и „претопио”

         УРЕЂАЈ за прислушкивање од 1,36 милиона евра о којем се прошле недеље водила полемика у Скупштини Србије купио је посланик ДС Драган Шутановац у време док је био министар одбране 2009. године, а служио му је да прислушкује колеге у ДС, изјавио је министар одбране Братислав Гашић.

         Гашић је у интервјуу за „Курир” изјавио да је „на списку” Шутановца био и тадашњи председник Србије Борис Тадић.

         Гашић тврди и да је Шутановац продавао војну имовину мимо закона пријатељима.

         „Надлежни органи ће се тиме позабавити”, рекао је Гашић, додајући да је имовина војске незаконито продавана „по свему судећи, партијски подобним људима, рођацима, кумовима”.

         Гашић је прецизирао да је уређај за прислушкивање о којем је било речи у Скупштини купљен 2009. године и да је са ПДВ коштао 1,36 милиона евра.

         „Већ после неколико месеци ВБА га је открила и реаговала. Послали су допис надлежном министарству и тражили да се уређај донесе у Агенцију. Тада су, у присуству представника све три мобилне мреже, затворили канал преко кога су прислушкивали телефоне... Средства за куповину тог уређаја, на захтев Драгана Шутановца, одобрио је Млађан Динкић, јер му је Шутановац писао да му одобри средства да купи тај апарат”, тврди министар Гашић.

         Он је навео да постоји исказ у ВБА о томе ко је све био прислушкиван.

         „Мене то не интересује, битно је само да не буде злоупотреба у раду. Тај уређај је сада у магацину, шта ми да радимо с тим? Нама, према закону, такав апарат није потребан”, додао је Гашић.

         Он је навео да је Шутановац прислушкивао многе „са којима се дружи”.

         „Мислим да о Тадићу зна све и ништа више нећу да кажем”, казао је, између осталог, Братислав Гашић у интервјуу „Куриру”.

Драган Шутановац

         На ово је одмах одреаговао Драган Шутановац. Ево његове изјаве:

         „Сматрам да је изузетно неодговорно, неозбиљно и штетно разговарати о систему државне безбедности и заштити интереса грађана Србије на начин на који то упорно ради министар одбране Братислав Гашић. Оптужбе које је против мене, а посредно и служби безбедности, изнео су потпуно неистините и министар Гашић ће морати да их докаже на суду.

         Имајући у виду да оптужбе задиру директно у националну безбедност, као и у рад служби безбедности, очекујем, у складу са законом, брзу реакцију надлежних државних органа, укључујући ВБА и БИА, као и реакцију тадашњих начелника и заменика начелника тих агенција”.

         Како се и могло очекивати, у све се – својим саопштењем, умешала и Демократска странка.

         Ево и њеног саопштења у целини:

         „У неуспешним покушајима да оправда своје скандалозно, нестручно, неодговорно и надмено понашање које се ничим не може оправдати, министар одбране Братислав Гашић данас одлази корак даље и најновијим оптужбама на рачун посланика Демократске странке и бившег министра одбране Драгана Шутановца показује свој дилетантски приступ систему одбране и државне безбедности, а самим тим и заштити интереса грађана Србије.

         Покушавајући да прикрије чињеницу да већ недељама супротно Закону одбија да Заштитнику грађана достави тражене информације о незаконитом прислушкивању опозиционих странака, синдикалаца и појединих носилаца правосудних функција, министар Гашић неодговорно наставља политику производње државних непријатеља, и покушава да нас убеди да су за његово кршење закона, његове пропусте и његову неспособност криви сви осим њега самог. Верујемо да је, осим ове чињенице, потребно прикрити и чињеницу да војска ових дана распродаје опрему за коју већ три године СНС тврди да ју је Драган Шутановац распродао и „претопи”.

         Осим тога што ће Братислав Гашић, због тужбе Драгана Шутановца, за своје скандалозне тврдње одговарати пред судом, Демократска странка је уверена да он мора сносити и политичку одговорност због оваквог понашања и захтева хитну реакцију свих надлежних органа, али и његову смену на једној од наредних седница Скупштине Србије”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари