Европски парламент ће појачати притисак на Београд да одустане од војних вежби са Русијом

КАО КОМПЕНЗАЦИЈУ ЋЕ ДОБИТИ ОТВАРАЊЕ ПОГЛАВЉА КОЈА СУ ВЕЋ „ТЕХНИЧКИ СПРЕМНА“

  • У нацрт резолуције која треба да буде усвојена сутра у Стразбуру унете озбиљне примедбе на борбу против корупције и стање у медијима
  • Биће затражен брзи завршетак истраге поводом Савамале са извођењем починилаца пред суд
  • Александар Вучић и влада биће отворено опоменути: „аутономија Војводине не сме бити ослабљена“

        ЕВРОПСКИ парламент тражи да Европска унија у преговорима о чланству са Србијом отвори нова технички већ спремна поглавља и наводи да је Србија „учинила важне кораке ка нормализацији односа с Косовом... што је кључни предуслов за укупни напредак преговора“ наводи се у предлогу резолуције о Србији о којој ће сутра у Стразбуру расправљати парламент ЕУ.

        У предлогу се подвлачи свеукупан економски и друштвени напредак Србије, а такође се наводи да су „хитно нужни даљи кораци како би се решила сва отворена питања“ у дијалогу Београд-Приштина, с тим да „обе стране крену у пуну примену договора“.

        „То значи и успостављање Заједнице српских општина“, како је предочено, уз позив Европској служби за спољне послове, на чијем је челу Федерика Могерини, да „врши процене онога што чине две стране у спровођењу својих обавеза“.

        Према предлогу резолуције, коју је припремио извештач за Србију Дејвид Мекалистер, српске власти су „оствариле одређени напредак у правосуђу... али независност правосуђа није спроведена на делу“.

        Отуд се тражи да власти у Београду обезбеде европске норме у правосуђу и „смање политички уплив на бирање и постављање судија и тужилаца“.

        Европски парламент је „забринут због помањкања напретка у бици против корупције и позива Србију да покаже јасну политичку вољу и преданост решавању тог питања“, али похваљује „делатну улогу Београда у међународној и регионалној полицијској сарадњи и напредак у сузбијању организованог криминала“.

        У предлогу резолуције се поздравља учешће Београда у војно-полицијским међународним мисијама Европске уније, али „поново позива Србија, сагласно захтевима њеног статуса кандидата за чланство, да постепено усагласи своју спољну и безбедносну политику с ЕУ, укључујући политику према Русији“.

        Европски парламент у предлогу наводи да „сматра да је за жаљење одржавање заједничких војних вежби Србија-Русија“.

        У предлогу резолуције се позивају српски званичници да „не оптужују и не врше политички неосноване нападе на омбудсмана“ и зајамче рад свих независних тела и институција.

        Власти у Београду се, исто тако, позивају да „решавају случајеве претераног коришћења полицијске снаге према грађанима и узимају се на знање, са забринутошћу, спорни догађаји у београдској четврти Савамала, кад је реч посебно о рушењу приватне имовине, и тражи се да то брзо буде расветљено уз пуно учешће судских власти у истрази с циљем да се починиоци приведу правди“.

        Европосланици „поново изражавају забринутост због изостанка напретка везаног за слободу изражавања и самоцензуре у медијима, где је дошло до погоршања ситуације“.

        Они подвлаче да су „даље забрињавајући политички уплив, претње, насиље и застрашивање новинара, укључујући физичке нападе, вербалне и нападе у писаном виду, као и насртаје на њихову имовину“.

        У Војводини је и даље зајамчена заштита мањина и добра је међуетничка ситуација, наводи се у предлогу резолуције и додаје да „аутономија Војводине не сме бити ослабљена“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари