Европска федерација новинара шаље мисију у Србију

СМАТРА ДА СЕ СТАЊЕ МЕДИЈА У СРБИЈИ ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА

И ПОГОРШАЛО - ЖЕЛИ ДА ПОМОГНЕ

        УПРАВНИ одбор Европске федерације новинара одлучио је да у Србију пошаље међународну мисију како би се побољшало стање у сфери медија погоршано последњих година, и позвао Савет Европе и ОЕБС да у том смислу наставе притисак на власт Александра Вучића, саопштено је данас из Независног удружења новинара Србије.

        НУНС је то објавио позивајући се на саопштење те највеће европске новинарске организације која заступа више од 320.000 новинара учлањених у 71 организацију у 43 државе Европе.

        „Критичари кажу да западни званичници затварају очи на Вучићево гушење демократских слобода у Србији све док он сарађује у одржавању стабилности на нестабилном Балкану. Поводом упозорења на медијски мрак у Србији заснован на притисцима Александра Вучића на медије, Управни одбор EFJ одржао је 9. октобра састанак у Бриселу на којем се разговарало о томе како је најбоље подржати новинаре да се одупру притисцима и координирају своје активности на међународном и европском нивоу“, наводи се у том саопштењу.

        Како је рекао председник EFJ Могенс Блихер Бјерегард, та организација тражи од Европске комисије, а посебно од комесара надлежног за преговоре о европској политици суседства и проширења Јоханеса Хана, да буде чврст и кохерентан када је у питању примена европских стандарда у области слободе изражавања и медијских слобода у Србији.

        Истраживања показују да 73 одсто новинара у Србији види аутоцензуру као доминантан фактор међу колегама, показали су подаци НУНС-а.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари