ЕШТОН И ФИЛЕ: Косово ће имати исти европски пут као и Србија

ВИСОКА ПРЕДСТАВНИЦА ЕУ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ И БЕЗБЕДНОСТ И КОМЕСАР ЕУ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЗАДОВОЉНИ ОНИМ ШТО СУ НАМЕТНУЛИ БЕОГРАДУ

  • Желим да честитам обема странама на ова два суштинска договора. Један омогућава примену споразума о интегрисаном управљању прелазима, а други учвршћује регионалну сарадњу и осигурава да свако буде прикладно представљен, оценила Кетрин Ештон
  • За Србију су споразуми о регионалној сарадњи и интегрисаном управљању прелазима посебно добродошли уочи расправе Европског савета идуће недеље о статусу кандидата за Србију
  • Косову се омогућава да буде пуноправни учесник на регионалним састанцима и догађајима и даљи напредак у уговорним односима са ЕУ
  • У том смислу, Комисија предлаже покретање студије изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Косова и Европске уније, истиче се у саопштењу

         БРИСЕЛ, (ФоНет) - Споразум, који су данас у Бриселу постигли представници Београда и Приштине о регионалној сарадњи и интегрисаном управљању прелазима представља велики корак напред, оценили су у заједничком саопштењу висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и комесар за проширење Штефан Филе.

         Кад је реч о Србији, ови споразуми су посебно добродошли уо;и расправе Европског савета идуће недеље о статусу кандидата за Србију, наводи се у саопштењу.

         За Косово се, после постизања споразума, предлаже отварање процеса за израду Студије изводљивости.

         Ештон и Филе су поздравили постизање споразума и истакли да су они значајни не само за Србију и Косово, већ и за стабилност у региону, а тиме и за Европску унију.

         У саопштењу се наводи да су све земље чланице ЕУ пружиле подршку резуолуцији Генералне скупштине УН из септембра 2010. године којом је покренут дијалог између Београда i Приштине, чији је циљ био да се помогне обема странама данапредују према Европи.

         Желим да честитам обема странама на ова два суштинска договора. Један омогућава примену споразума о интегрисаном управљању прелазима, а други учвршћује регионалну сарадњу и осигурава да свако буде прикладно представљен, оценила је Кетрин Ештон у саопштењу.

         Према њеним речима, и једно и друго представљају даље кораке у европским интеграцијама.

         Када је реч о Србији, ови споразуми о регионалној сарадњи и интегрисаном управљању прелазима посебно су добродошли уочи расправе Европског савета идуæе недеље о статусу кандидата за Србију.

         Када је реч о Косову, то је значајно јер омогућава да Косово буде пуноправни учесник на регионалним састанцима и догађајима и омогућиће му даљи напредак у уговорним односима са ЕУ.

         Косово ће стога имати исти европски пут, као и други на Западном Балкану, у складу са његовим европским перспективама, наводи се у саопштењу.

         У том смислу, Комисија предлаже покретање студије изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Косова и Европске уније, истиче се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари